A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíja

Nagydíjban részesíthető a magyar szellemi élet azon személyisége, aki a korábbi két évben létrehozott kiemelkedő jelentőségű művészeti alkotást, művészetelméleti munkát.


2023

Ebben az évben a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját Berlász Melinda Széchenyi-díjas zenetörténész, a zenetudományok kandidátusa, az MMA Művészetelméleti Tagozatának tagja kapta 2021-ben megjelent, rendkívüli jelentőségű, a XX. századi magyar zenetörténet kutatásában új távlatokat nyitó zenetudományi munkájáért, Lajtha László írásainak kritikai összkiadásáért.
















2022

Ebben az évben Csernyus Lőrinc építész, művészeti szakíró részesült a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíjában a dubaji világkiállításra létrehozott kiemelkedő jelentőségű épületéért és az elmúlt két évben az építőművészet területén végzett művészetelméleti, valamint közösségépítő munkájáért.













 

2021

A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját 2021-ben Jelenczki István filmrendező, fotó- és képzőművész, az MMA rendes tagja kapta kiemelkedő jelentőségű művészeti munkájáért.

2020

Ebben az évben Dubrovay László zeneszerzőt, az MMA rendes tagját, a nemzet művészét kiemelkedő jelentőségű művészeti munkájáért részesítették Nagydíjban.





















2019

A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját 2019-ben Matl Péter szobrászművész kapta kiemelkedő jelentőségű művészeti munkájáért.



















2018



Az MMA Nagydíját 2018-ban Kótai József ötvösművész, érdemes művész, az MMA rendes tagja kapta, kiemelkedő jelentőségű művészeti munkájáért.













2017



Az MMA Nagydíját 2017-ben Törőcsik Mari, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth-díjas színművésznek ítélte a köztestület a korábbi két évben létrehozott kiemelkedő művészeti teljesítménye elismeréseképpen.
















 





2016



Az MMA Nagydíját 2016-ban Balassa Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagjának ítélte a köztestület a magyar zenei hagyományokra épülő gazdag zeneszerzői munkásságáért, s a 2015-ben bemutatott Földindulás című munkájáért.





















2015



A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját 2015-ben Tornai József Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéista, a Nemzet Művésze kapta az egyetemes és egyéni létértelmezés terén kifejtett humanista meggyőződésű költői és esszéírói munkásságáért, valamint a magyar és világirodalomi hagyományok egyesítésében kifejtett öt évtizedes pályafutása elismeréseként.

 
















2014




A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját 2014-ben dr. Erdélyi Zsuzsanna Kossuth-díjas néprajzkutató, az MMA rendes tagja, az MMA Népművészeti, Néprajzi Tagozatának leköszönt vezetője kapta, az elmúlt két év során a tagozat hosszú távú eredményes működését elméleti téren is megalapozó állhatatos munkásságáért.

2013



2013-ban Csoóri Sándor költő kapta a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját.