Tóth Péter Pál: A Gulyás testvérek

Gulyás Gyula és Gulyás János a magyar dokumentumfilm meghatározó alakjai. A hatvanas évektől radikálisan megújuló műfajban számos jelentős alkotás tanította önismeretre, árnyalt gondolkodásra, bátor szembenézésre és megalkuvás nélküli számvetésre a nézőket. Ezek között is egyéni hangot ütöttek meg a szociografikus érzékenységű testvérpár revelatív filmjei: a Vannak változások, a Ne sápadj! vagy a Törvénysértés nélkül. A később, már egyénileg készített művek is a legfontosabb társadalmi kérdéseket feszegették s feszegetik a mai napig, nem egyszer viharos polémiát provokálva.
Könyvünk áttekinti az alkotópáros pályafutásának (ill. pályafutásainak) legfontosabb csomópontjait, megidézi a kort, amelyben ezek a – részben közös – életművek megszülettek, s ezen életművek kapcsán kísérletet tesz annak a kérdésnek egyáltalán nem magától értetődő megválaszolására, hogy mi is a dokumentumfilm voltaképpen.

A kötet a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata megbízásából készült.

328 oldal, keménytáblás
MMA, 2017
ISBN 978-615-5454-66-9

Ár: 4800 Ft (DVD-melléklettel)

A könyv DVD-melléklettel kapható az Írók Boltjában (1061 Bp., Andrássy út 45.) és a Fókusz Könyváruházban (1072 Bp., Rákóczi út 14.), valamint megrendelhető a bookline.hu-n.