KÉP/TÁRSAK

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának kiállítása
Pesti Vigadó, 2017. február 4. – április 2.


MMA, 2017

a kiadvány letöltése (pdf)

Magyar Művészet – V. évfolyam, 1. szám

A Magyar Művészeti Akadémia elméleti folyóirata • V. évfolyam, 1. szám • 2017. március
Megjelenik negyedévente.
Ára számonként: 990 Ft • Nyomás: Kontaktprint • ISSN 2064-3799
192 oldal

Imre László: Jókai Anna

A Magyar Művészeti Akadémia Közelképek írókról című kismonográfia-sorozatának kötete. Sorozatszerkesztő Ács Margit. A sorozatban összegző jelleggel mindeddig feltáratlan életművek kerülnek megismertetésre. A könyvekben válogatott bibliográfia és képmelléklet is helyet kap. Jókai Anna íróról Imre László irodalomtörténész, kritikus írt pályaösszegzést.

MMA, 2016

ISBN 978-615-5464-49-2
ISSN 2064-9274

Jánosi Zoltán: Ratkó József

A Magyar Művészeti Akadémia Közelképek írókról című kismonográfia-sorozatának következő kötete Ratkó József (1936–1989) költővel foglalkozik. Sorozatszerkesztő Ács Margit. A sorozatban összegző jelleggel mindeddig feltáratlan életművek kerülnek megismertetésre. A könyvekben válogatott bibliográfia és képmelléklet is helyet kap. Ratkó József életművét Jánosi Zoltán irodalomtörténész, egyetemi tanár, író dolgozta fel.

MMA, 2016

ISBN 978-615-5464-47-8
ISSN 2064-9274

Alföldy Jenő: Tornai József

A Magyar Művészeti Akadémia Közelképek írókról című kismonográfia-sorozatának következő kötete. Sorozatszerkesztő Ács Margit. A sorozatban összegző jelleggel mindeddig feltáratlan életművek kerülnek megismertetésre. A könyvekben válogatott bibliográfia és képmelléklet is helyet kap. Tornai József íróról, költőről Alföldy Jenő irodalomtörténész írt életmű-bemutatást.

MMA, 2016

ISBN 978-615-5464-48-5
ISSN 2064-9274

Simon Géza Gábor: A zenetudomány mostohagyermeke

A jazz és hatása Magyarországon 1920–1950


Simon Géza Gábor (1947) zene- és hanglemeztörténész, a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság alapító tagja, a Magyar Jazzkutatási Társaság elnökének immár 38. kötete a szorosan vett magyar jazztörténeten túlmenően igazi interdiszciplináris megközelítéssel szemléli az 1920 és 1950 közötti, a jazzmuzsikához kapcsolódó eseményeket.

Dvorszky Hedvig: Képek, szobrok, képernyő

B. Farkas Tamás és Kernács Gabriella filmjei a Magyar Televízióban


A hatvanas–hetvenes évek kulturális életében a festők, szobrászok, fotóművészek, és a sokféle szakmát gyakorló iparművészek műhelyeiben is éppen úgy kezdték feszegetni a 20. századi kifejezési formákhoz vezető lehetőségeket az alkotók, ahogyan azt tették a Balázs Béla Stúdió dokumentumfilmesei, vagy egyes színházi rendezők, a költők és az írók. Ez a könyv a magyar televíziózás egyik kevéssé ismert és elismert területéről, a képző- és iparművészeti alkotások születéséről, valamint az egyes művészekről készült filmekről és azok körülményeiről szól, ahogyan azt B. Farkas Tamás rendező és felesége, Kernács Gabriella művészettörténész szerkesztőpáros az 1967-es évektől kezdve 2001-ig látta.

Deme Tamás: Gondolatok Karácsony Sándor művészetszemléletéről

A Magyar Művészeti Akadémia új kötete egy különleges magyar tudós, Karácsony Sándor születésének 125. évfordulóján jelent meg. A 20. század legnagyobb magyar pedagógus-tudósának fő értéke egy modern rendszerszemlélet, amely hazájában is alig ismert. Szintézist teremtett a művészet történeti, társaslélektani, logikai, filozófiai, vallási társadalmi relációi közt. Pedagógiailag rokona Kodály Zoltán híres zenei nevelési programjának.
Karácsony a kommunizmus áldozata volt. Említése és életműve félévszázadon át „tiltott áru" volt. Ma a neve már kimondható, de tanítása alig került bele a kultúra főáramába. Ez a könyv Karácsony művészetszemléletéről szól, arra bíztatva a művészetek alkotóit, szemlélőit, tanárait, hogy gondolkodjanak együtt Karácsony Sándor elveivel.