2019. április 26. – augusztus 25. – TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon – 2019 | Műcsarnok

Ismét a Magyar Művészeti Akadémia intézményében, a Műcsarnokban a legjelentősebb hazai kortárs építészeti összefoglaló kiállítás, a II. Nemzeti Építészeti Szalon, amely több száz épületet és tervezőt vonultat fel, izgalmas képet adva a legutóbbi öt esztendő magyar építészetéből, makettek, óriásnyomatok, filmek, tervek és egyéb műalkotások, illetve dokumentációk révén. Az idei Szalon kiemelkedő témája a közösségek felé forduló építészet. Az építészek alkotómunkája hagyományosan az innováció hordozója, ezért a kiállítás a jelen mellett a fenntartható jövőre figyelő építészetre is fókuszál.

2019. április 24. | 19.00 – Ünnepi hangverseny Szőnyi Erzsébet 95. születésnapja alkalmából

A Magyar Művészeti Akadémia és Zeneművészeti Tagozata a 95 éves Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze tiszteletére rendez születésnapi szerzői estet. Helyszín: a Magyar Művészeti Akadémia székháza, Pesti Vigadó Díszterem (1051 Budapest, Vigadó tér 2. II. emelet).

2019. április 10. – május 26. – Válogatás a XXI. Tervezőgrafikai Biennálé alkotásaiból és „Bauhaus 100" plakátkiállítás

Tavaly már 21. alkalommal rendezte meg a Tervezőgrafikai Biennálét a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Békéscsabán, amely a műfaj aktuális állapotáról tudósít. A 2017–2018 között készült alkalmazott grafikai alkotásokból rendezett kiállítás válogatását mutatja be az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat segítségével a Pesti Vigadó a fővárosi közönségnek. A grafikus design történelmi hagyományai előtt is tiszteleg a tárlat egy „Bauhaus 100" tematikájú kamarakiállítással, amely a plakát műfajában idézi meg a centenáriumát ünneplő művészeti intézmény pedagógiai eszmeiségét és ízlésformáló szellemiségét. A magyar plakátművészek 2019-ben készült műveit első ízben láthatja a nagyközönség.

2019. április 9. | 19.30 – Francia sanzonest a Pesti Vigadóban

J'AIME LA CHANSON – Három francia lelkű művésznő, Csemer Bogi, Kárász Eszter és Tompos Kátya a Pesti Vigadó sanzonestjén.

2019. április 8. | 19.30 – Szó • szín • játék – Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból

színpadi játék
A Soproni Petőfi Színház, a Csallóközi Csavar Színház, a Mikházi Csűrszínház, a Forrás Színház és a Malom Színház koprodukciója

Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből. Bergman olyannak mutatja hőseit, amilyenek. Ahogy ő maga mondta a forgatás után: külön örömöt okozott számára a tudat, hogy bosszanthatja vele az összes művészileg kifinomult embert, akik utálnak mindent, ami érthető.

2019. április 4. | 18.00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék | Csáji Attila képzőművész

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Csáji Attila festőművészről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. április 1. | 10.00 – Művészet, média, marketing, avagy a műalkotás helye és méltósága a marketing korában – konferencia

A művészet a technikai sokszorosíthatóság, a tömegtársadalom és a globalizált közízlés korában is megtartotta igényét arra, hogy egyedi és élményszerű módon mutassa fel az emberi létezés minőségét. Vitatható, hogy egy kulturális teljesítmény tekinthető-e olyan terméknek, amelyre vonatkoznak a hagyományos marketingelképzelések, vagy ezáltal megfosztjuk őket méltóságuktól.
A konferencia célja, hogy a kortárs magyar film elismert alkotóinak, szakembereinek tolmácsolásában ismertetésre, boncolgatásra kerüljön, hogy kell-e, s amennyiben igen, miképp lehet egy európai filmművészeti alkotásnak felvenni a versenyt az amerikai filmekkel a hazai és a nemzetközi piacon.

2019. március 30. | 18.00 – Szőnyi Erzsébet köszöntése

Kilencvenötödik születésnapja alkalmából köszöntik Szőnyi Erzsébet zeneszerzőt, az MMA rendes tagját, a nemzet művészét a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. Az esten, ahol a zeneszerző művei hangzanak fel, mások mellett a Budapesti Monteverdi Kórus is fellép, Kollár Éva karnagy, az MMA rendes tagja vezényletével.

2019. március 29. – április 6. – XIII. DESZKA Fesztivál | kortárs színházfesztivál Debrecenben

Huszonhét kortárs magyar drámát láthat a közönség az idei DESZKA fesztiválon. A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata az esemény szakmai programjának megvalósítását a korábbi évekhez hasonlóan idén is támogatja. A programban szerepel regényátirat egy haditudósító élményeiről, a tízparancsolathoz rendelt sorstragédiák, felnőtteknek szóló bábelőadás, az emberi gátlástalanság, megtéveszthetőség hiperrealizmusba oltva, szürreális nyomozás a betegség megértésére, thriller-vígjáték három családról egy plüsskutya gombszemén keresztül vagy épp romantikus komédia.

2019. március 28. | 18.00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék | András Ferenc filmrendező

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal András Ferenc filmrendezőről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni.

2019. március 27-től – Ég és föld között I–IV.

Négyrészes előadássorozat indul a Makovecz Központ és Archívumban, az első előadó Varga Márta csillagász.
„Apám fél mondatai erős hangulatként maradtak meg bennem, és formálták az életemet. Mondatok, amik a csillagos égről szóltak, egy tájról, egy fáról, vagy arról, hogy ő hogyan evett gyerekkorában aludttejet friss kenyérrel… Ezek az emlékek inspiráltak arra, hogy olyan embereket hívjak a Makovecz Házba, akik jó eséllyel ugyanarról a világról fognak nekünk beszélni." (Makovecz Anna)

2019. március 26–30. – 10. SZÍN-TÁR – Színművészetisek találkozója Kecskeméten

Jubilál a Színművészeti Egyetemek Találkozója. Március 26–30. között tizedik alkalommal rendezi meg a kecskeméti Katona József Színház a SZÍN-TÁR találkozót, az Emmi, a Magyar Művészeti Akadémia és Kecskemét Megyei Jogú Város támogatásával.

2019. március 26. | 16.00 – Iparművészek • Tervezőművészek | könyvbemutató

P. Benkő Ilona keramikusművész, Mezei Gábor bútortervező, Németh János keramikusművész. Három kiemelkedő iparművész pályájának bemutatásával indult az MMA Kiadó Iparművészek, Tervezőművészek című új sorozata. A művészeket bemutató színvonalas kismonográfiákat többek között olyan – saját szakmájukban – elismert művészettörténészek írták, mint például Kernács Gabriella, Csenkey Éva, Feledy Balázs.

2019. március 23. | 10.00 – Tavasz üdvözlet – kiállítás

Különleges kiállítás nyílik Kecskeméten a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. A TAVASZ ÜDVÖZLET című tárlaton japán gyermekkimonókat tekinthetnek meg Nakano Kazuko gyűjteményéből. A kiállítás az MMA is támogatja.

2019. március 22. | 18.00 – Oktatás és kutatás

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Anatómia, Rajz- és Geometria Tanszékének és a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének kiállítása. A rendezvényt az MMA is támogatja.

2019. március 21. | 16.00 – Dévényi Sándor kiállításának finisszázsa

Alkotói tárlatvezetéssel és kerekasztal-beszélgetéssel zárul Dévényi Sándor Kossuth-díjas építőművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja jubileumi  életmű-kiállítása  a Pesti Vigadó földszinti kiállítóterében. A hetvenéves építőművész tárlata a különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő munkáit öleli fel.

2019. március 20. | 19.30 – Isten nem szerencsejátékos – Gyurkovics Tibor emlékezete

A Magyar Művészeti Akadémia Szó • szín • játék című színpadi sorozatának előadása a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán a 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor íróra emlékezve.

2019. március 20. | 16.00 – Könyvtári beszélgetések | A magyarországi balett kezdetei és Aranyváry Emília

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2019 tavaszán Könyvtári beszélgetések címmel indított előadás-sorozatot. A következő beszélgetés témája: A magyarországi balett kezdetei és Aranyváry Emília. A 3D és VR technológiák lehetőségei a tánckutatásban.
A könyvtár vendégeként a kutatás vezetője, Bólya Anna Mária, a Magyar Táncművészeti Egyetem egyetemi docense, Pónyai Györgyi Aranyváry-kutató és Bujdosóné Dani Erzsébet, a Debreceni Egyetem Könyvtárinformatikai Tanszékének oktatója mutatja be az MMA MMKI támogatásában létrejött kutatási projektet.

2019. március 20–24. – MOST FESZT 2019

Ötödik alkalommal rendezik meg a Monodráma és Stúdiószínházi Fesztivált Tatabányán, amelynek létrejötte egy hiányt töltött be a hazai színházi fesztiválok között. Az MMA Színházművészeti Tagozata ismét támogatja az eseményt, a támogatáson felül a legjobb előadónak járó díjat is kioszt a tagozat. A rendezvény meghívottjai közt nem csupán hazai kiselőadások szerepelnek, hanem határon túli darabok is.

2019. március 19. | 18.00 – Aknay János: Égi és földi geometria – könyvbemutató

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár és a szegedi Reök-palota szervezésében mutatják be Aknay János Kossuth-díjas festőművész, az MMA rendes tagjának Égi és földi geometria című könyvét Szentendrén. Az album Aknay János 70. születésnapjára jelent meg a 2019. április 28-ig látható életmű-kiállításához kapcsolódva.

// ]]>