2019. április 26. – augusztus 25. – TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon – 2019 | Műcsarnok

Ismét a Magyar Művészeti Akadémia intézményében, a Műcsarnokban a legjelentősebb hazai kortárs építészeti összefoglaló kiállítás, a II. Nemzeti Építészeti Szalon, amely több száz épületet és tervezőt vonultat fel, izgalmas képet adva a legutóbbi öt esztendő magyar építészetéből, makettek, óriásnyomatok, filmek, tervek és egyéb műalkotások, illetve dokumentációk révén. Az idei Szalon kiemelkedő témája a közösségek felé forduló építészet. Az építészek alkotómunkája hagyományosan az innováció hordozója, ezért a kiállítás a jelen mellett a fenntartható jövőre figyelő építészetre is fókuszál.

2019. április 24. | 19.00 – Ünnepi hangverseny Szőnyi Erzsébet 95. születésnapja alkalmából

A Magyar Művészeti Akadémia és Zeneművészeti Tagozata a 95 éves Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze tiszteletére rendez születésnapi szerzői estet. Helyszín: a Magyar Művészeti Akadémia székháza, Pesti Vigadó Díszterem (1051 Budapest, Vigadó tér 2. II. emelet).

2019. április 14. – Finisszázsnap a Gulliver a kertben – Badacsonyi Sándor képi világa című kiállításon

Gulliver a kertben – Badacsonyi Sándor képi világa című kiállítás záróeseménye különleges élményekkel – sakk-emlékversennyel, valamint beszélgetéses tárlatvezetéssel – várja az érdeklődőket! Helyszín: Pesti Vigadó, V. emelet.

2019. április 10. – május 26. – Válogatás a XXI. Tervezőgrafikai Biennálé alkotásaiból és „Bauhaus 100" plakátkiállítás

Tavaly már 21. alkalommal rendezte meg a Tervezőgrafikai Biennálét a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Békéscsabán, amely a műfaj aktuális állapotáról tudósít. A 2017–2018 között készült alkalmazott grafikai alkotásokból rendezett kiállítás válogatását mutatja be az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat segítségével a Pesti Vigadó a fővárosi közönségnek. A grafikus design történelmi hagyományai előtt is tiszteleg a tárlat egy „Bauhaus 100" tematikájú kamarakiállítással, amely a plakát műfajában idézi meg a centenáriumát ünneplő művészeti intézmény pedagógiai eszmeiségét és ízlésformáló szellemiségét. A magyar plakátművészek 2019-ben készült műveit első ízben láthatja a nagyközönség.

2019. április 9. | 19.30 – Francia sanzonest a Pesti Vigadóban

J'AIME LA CHANSON – Három francia lelkű művésznő, Csemer Bogi, Kárász Eszter és Tompos Kátya a Pesti Vigadó sanzonestjén.

2019. április 8. | 19.30 – Szó • szín • játék – Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból

színpadi játék
A Soproni Petőfi Színház, a Csallóközi Csavar Színház, a Mikházi Csűrszínház, a Forrás Színház és a Malom Színház koprodukciója

Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből. Bergman olyannak mutatja hőseit, amilyenek. Ahogy ő maga mondta a forgatás után: külön örömöt okozott számára a tudat, hogy bosszanthatja vele az összes művészileg kifinomult embert, akik utálnak mindent, ami érthető.

2019. április 6. | 19.30 – Dobozy Borbála csembalókoncertje

Dobozy Borbála Liszt Ferenc-díjas csembalóművész, az MMA levelező tagja koncertje a Zsabó Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Műsorán olyan cseh mesterek darabjai csendülnek fel, akik fiatalon elhagyták hazájukat, és külföldön alkottak jelentős életművet.

2019. április 4. | 18.00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék | Csáji Attila képzőművész

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Csáji Attila festőművészről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. április 2. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Mezey Katalin költővel Erős Kinga beszélget

Az MMA Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp című programsorozatának következő estjén Mezey Katalin költővel, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetőjével Erős Kinga irodalomtörténész beszélget az akadémia irodaházában.

2019. április 1. | 10.00 – Művészet, média, marketing, avagy a műalkotás helye és méltósága a marketing korában – konferencia

A művészet a technikai sokszorosíthatóság, a tömegtársadalom és a globalizált közízlés korában is megtartotta igényét arra, hogy egyedi és élményszerű módon mutassa fel az emberi létezés minőségét. Vitatható, hogy egy kulturális teljesítmény tekinthető-e olyan terméknek, amelyre vonatkoznak a hagyományos marketingelképzelések, vagy ezáltal megfosztjuk őket méltóságuktól.
A konferencia célja, hogy a kortárs magyar film elismert alkotóinak, szakembereinek tolmácsolásában ismertetésre, boncolgatásra kerüljön, hogy kell-e, s amennyiben igen, miképp lehet egy európai filmművészeti alkotásnak felvenni a versenyt az amerikai filmekkel a hazai és a nemzetközi piacon.

2019. március 30. | 18.00 – Szőnyi Erzsébet köszöntése

Kilencvenötödik születésnapja alkalmából köszöntik Szőnyi Erzsébet zeneszerzőt, az MMA rendes tagját, a nemzet művészét a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. Az esten, ahol a zeneszerző művei hangzanak fel, mások mellett a Budapesti Monteverdi Kórus is fellép, Kollár Éva karnagy, az MMA rendes tagja vezényletével.

2019. március 29. – április 6. – XIII. DESZKA Fesztivál | kortárs színházfesztivál Debrecenben

Huszonhét kortárs magyar drámát láthat a közönség az idei DESZKA fesztiválon. A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata az esemény szakmai programjának megvalósítását a korábbi évekhez hasonlóan idén is támogatja. A programban szerepel regényátirat egy haditudósító élményeiről, a tízparancsolathoz rendelt sorstragédiák, felnőtteknek szóló bábelőadás, az emberi gátlástalanság, megtéveszthetőség hiperrealizmusba oltva, szürreális nyomozás a betegség megértésére, thriller-vígjáték három családról egy plüsskutya gombszemén keresztül vagy épp romantikus komédia.

2019. március 28. | 18.00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék | András Ferenc filmrendező

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal András Ferenc filmrendezőről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni.

2019. március 27-től – Ég és föld között I–IV.

Négyrészes előadássorozat indul a Makovecz Központ és Archívumban, az első előadó Varga Márta csillagász.
„Apám fél mondatai erős hangulatként maradtak meg bennem, és formálták az életemet. Mondatok, amik a csillagos égről szóltak, egy tájról, egy fáról, vagy arról, hogy ő hogyan evett gyerekkorában aludttejet friss kenyérrel… Ezek az emlékek inspiráltak arra, hogy olyan embereket hívjak a Makovecz Házba, akik jó eséllyel ugyanarról a világról fognak nekünk beszélni." (Makovecz Anna)

2019. március 26–30. – 10. SZÍN-TÁR – Színművészetisek találkozója Kecskeméten

Jubilál a Színművészeti Egyetemek Találkozója. Március 26–30. között tizedik alkalommal rendezi meg a kecskeméti Katona József Színház a SZÍN-TÁR találkozót, az Emmi, a Magyar Művészeti Akadémia és Kecskemét Megyei Jogú Város támogatásával.

2019. március 26. | 16.00 – Iparművészek • Tervezőművészek | könyvbemutató

P. Benkő Ilona keramikusművész, Mezei Gábor bútortervező, Németh János keramikusművész. Három kiemelkedő iparművész pályájának bemutatásával indult az MMA Kiadó Iparművészek, Tervezőművészek című új sorozata. A művészeket bemutató színvonalas kismonográfiákat többek között olyan – saját szakmájukban – elismert művészettörténészek írták, mint például Kernács Gabriella, Csenkey Éva, Feledy Balázs.

2019. március 23. | 10.00 – Tavasz üdvözlet – kiállítás

Különleges kiállítás nyílik Kecskeméten a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. A TAVASZ ÜDVÖZLET című tárlaton japán gyermekkimonókat tekinthetnek meg Nakano Kazuko gyűjteményéből. A kiállítás az MMA is támogatja.

2019. március 22. | 18.00 – Oktatás és kutatás

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Anatómia, Rajz- és Geometria Tanszékének és a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének kiállítása. A rendezvényt az MMA is támogatja.

2019. március 21. | 16.00 – Dévényi Sándor kiállításának finisszázsa

Alkotói tárlatvezetéssel és kerekasztal-beszélgetéssel zárul Dévényi Sándor Kossuth-díjas építőművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja jubileumi  életmű-kiállítása  a Pesti Vigadó földszinti kiállítóterében. A hetvenéves építőművész tárlata a különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő munkáit öleli fel.

2019. március 20. | 19.30 – Isten nem szerencsejátékos – Gyurkovics Tibor emlékezete

A Magyar Művészeti Akadémia Szó • szín • játék című színpadi sorozatának előadása a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán a 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor íróra emlékezve.

// ]]>