Török Péter
Budapest, a Nemzeti Színház parkja - A.D. MMI

Minden kert az Éden mása

Török Péter címzetes egyetemi docensnek a korszerű kertépítészet titkairól szóló vetített képes beszámolóját szemlélhették végig mindazok, akik részt vettek a 2013. február 20-i, Kecske utcai előadáson. A háznagy ezúttal Kő Pál volt.

Fekete György köszöntőjében kiemelte: Török Péter személyisége is hozzájárult ahhoz, hogy hazánkban a kertépítő szakma a kertészettől az építészet felé mozdult el. Mint azt Török Péter az előadásában is kihangsúlyozta: a középkorban azt tartották, hogy három szép városa van Európának. Velence a vizen, Firenze a völgyben és Buda a hegyen. Hazánk fővárosának újra ki kell vívnia ezt a rangot, amiben nagy szerepet játszhat a közparkok korszerű átalakítása. Minderre a pesti Szent István Bazilika környékének Török Péterhez köthető tájépítészeti rendbetétele kiváló példát mutathat. Ám Török Péter életútja nem csak ehhez az egy eseményhez köthető, hiszen Szeged, Orosháza vagy Makó belső városrészének megszépüléséből is kivette a részét. Ez utóbbi alföldi városunk Makovecz Imre munkatársává is tette, hiszen az organikus építészet hazai nagymestere által megálmodott, és manapság már Hagymatikumként emlegetett fürdő környezetében lévő parkot Török Péter alakította ki. Az előadó nem csak sikeres, megvalósult terveit mutatta be, hiszen a budai vár tövébe álmodott függőkertje – amely a Mátyás király korában kialakított függőkert kis méretű másaként mutatta volna be a hazai kertépítészet dicső múltját – még tervként szunnyad, a létrehozására vár.

Jellemzi Török Péter komplex szemléletmódját, hogy a térbukolatra is ügyel. E kapcsán kifejtette: „az, amin járunk, akár képzőművészeti remek is lehet. A talpunk alatti burkolatból a metszett kövektől a szakított, nyers homokkövekig terjedő széles skálának köszönhetően képek születhetnek." Hozzátette: „a hagyományos paraszti kultúrában szégyen volt, ha valaki nem művelte a kertjét. Építsünk hát kerteket, mert azok az Éden másai, és még ráadásul szépek is. És mint minden szépség, nem csak gyönyörködtetnek, hanem gyógyítanak is."

Fekete György zárszó gyanánt kifejtette: Török Péternek ez az előadása megmutatta: kertépítészeti munkássága irányadó. Mint fogalmazott: „jó helyen van, és örülünk hogy itt van. Péter, Isten hozott!"

2013. veljača 20  |  török péter