Édesanyám rózsafája engem nyílott

Béres József legújabb könyvével, a Szép magyar énekek című kötet közelmúltban megjelent második részével mutatkozott be a Kecske utcai Makovecz Szalonban megrendezett könyvbemutatón szeptember 28-án. A háznagyi teendőket Dubrovay László látta el. Az esten közreműködött Török Tilla népi előadóművész, Béres Merse és barátai.
Dubrovay László laudációjában hangsúlyozta, hogy Béres József könyve nem csak a zenészek, hanem „az egész magyar nép" számára készült. Küldetése, hogy elvigye a családoknak, a baráti közösségeknek a szép magyar dal éneklésének örömét. Kiemelte, hogy a Szép magyar énekek című könyvben nem csak dalszövegek vannak, hanem az énektanulást megkönnyítő kották is. Béres József fő érdemének nevezte, hogy összefoglalta, és egy gyűjtemény formájában visszavitte a kiadványban bemutatott hatalmas zenei anyagot oda, ahol ez valamikor megszületett, vagyis a néphez, az emberekhez. Mint fogalmazott: „minél több helyen be kell mutatni. Az iskolák zeneoktatása például építhet erre az anyagra". Dubrovay László a könyvet nemzet és társadalomépítő erővel bírónak nevezte, amely erősítheti a magyarság identitását. 
Béres József elmondta, hogy a könyv első kötete 2009-ben jelent meg, s a nagy érdeklődés miatt azóta már többször is újra kellett nyomtatni. A könyv második része idén tavasszal látta meg a napvilágot. E kapcsán megemlítette, hogy a két könyvben összesen mintegy hétszáz dal található. Ezek széles skálát fednek le: gyermekdalok, népszokásokhoz köthető dalok, történelmi dalok, virágénekek, nóták, hazafias dalok, valamint egyházi énekek. Mint fogalmazott: „most társadalmasítom ezt a gondolatot, hogy az emberek megismerjék, a szakma pedig felsorakozzon az ügy mögött" – mondta. Hozzátette: „zene nélkül nem teljes az élet. Ezt minden nemzedéknek meg kell tanulnia. A népzene- és népdalkultúra ápolása hozzátartozik a művelt és modern ember világához. Ez azonban erőfeszítést igényel. Nemzetünk csak akkor maradhat meg, ha megerősítjük a saját kultúránkat.
2016. listopad 19  |  dubrovay lászló akadémiai szalon béres józsef