2019. február 14. | 19.30 – Szó • szín • játék – Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa Mami

A Debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadása

Vannak találkozások, melyek akár a halál küszöbén is fordulópontot jelentenek − az életben. A leukémiás Oszkár a kórházi ágyon fekve találkozik a titokzatos Rózsa Mamival, aki humorral és játékkal tölti meg kisfiú napjait. Ő ugyanis az egyetlen, akit nem riaszt a halál közelsége. Tizenkét napot töltenek együtt, és ezalatt mindent megtesznek, hogy Oszkár elégedetten fejezhesse be az életét. Eljátsszák, hogy Oszkár a megismerkedésük napján született, és attól kezdve minden napja tíz évet ér. A kisfiú tíz szívmelengető találkozásokkal és mindennapi csodákkal − kamaszkori szerelemmel, házassággal, családi élettel és végül az öregséggel − teli napról mesél a Jóistennek írt leveleiben.
A Magyar Művészeti Akadémia színpadi sorozata a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2019. január 28. – február 3. – Ötödszörre is visszatér a BIDF

2019. január 28. és február 3. között 5. alkalommal rendezik meg a BIDF-et, a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált a Cinema City Aréna moziban. A programban többek között Talal Derki Sundance Filmfesztivál győztes dokumentumfilmje, az Apákról és fiaikról is látható lesz. A BIDF megrendezését a Magyar Nemzeti Filmalap, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Akadémia, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is támogatja.

2019. január 17. | 19.30 – Szó • szín • játék – Tom Ziegler: Grace és Glória

A Pécsi Nemzeti Színház előadása

Grace-t, az idős parasztasszonyt nemrég engedték ki a kórházból. Gondozója, a New York-ban nagy karriert befutott önkéntes szociális munkás, Gloria, mellette akar állni utolsó óráiban. Kettőjük történetét mondja el az ismert amerikai író, miközben a néző önfeledten nevet az élet abszurd helyzetein. Egy humorral teli, megható történet hitről, életről és halálról.
A Magyar Művészeti Akadémia színpadi sorozata a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2018. december 19. | 19:00 – Sztárok a tehetségekért

A Rost Andrea Művészeti Alapítvány jótékonysági hangversenye

Rost Andrea Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának (ismertebb nevén Pető Intézet) jószolgálati nagykövete nagyszabású gálakoncerttel segíti az intézet művészeti tehetséggondozási programját. A Rost Andrea Művészeti Alapítvány kezdeményezésében megrendezésre kerülő koncerten a művész kedvenc áriáiból ad elő, neves hangszeres művészek közreműködésével.

2018. december 17. | 19:00 – Az Óperenciás tengeren túl… – A Jánosi Együttes koncertje

A Jánosi Együttes Zenei anyanyelvünk elnevezésű koncertsorozata a Pesti Vigadóban rámutat a magyar népzene sokrétűségére, s évszázadokon át tartó erőteljes behatására a komolyzenei szerzők műveire. A Jánosi András akadémikus alapította és vezetésével működő együttes célja ezeken az estéken a magyar zenei anyanyelv megjelenítése, neves klasszikus zeneszerzők magyar népzenei forrásainak bemutatása és megismertetése a zeneértő közönséggel, a népzene és a klasszikus zene összekapcsolódásának értő felfedeztetése. Szervező: az MMA Népművészeti Tagozata.

2018. december 16. | 14:00 – Kodály '136 | koszorúzás, megemlékezés, könyvbemutató

A Magyar Kodály Társaság megemlékezése Kodály Zoltán születésének 136. évfordulóján, 2018. december 16-án, vasárnap 14 órakor a Kodály Emlékmúzeumban. A Nemzetközi Kodály Társaság Szőnyi Erzsébet professzor asszonynak, az MMA rendes tagjának és a nemzet művészének a Prix D'Honneur díjat adományozza.

2018. december 13. | 18.30 – Haza a mélyben I. – Kortárs öko-regionalista építészet | Tövissi Zsolt

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete Haza a mélyben – Kortárs öko-regionalista építészet Romániában címmel szervezett új előadás-sorozatának első félévi záróelőadásának előadója a FUGA-ban ezen az estén a Csíkszeredából érkező Tövissi Zsolt építész lesz.

2018. december 13. | 17:00 – Csíksomlyói passió – Egy színházi előadás zarándokútja – Könyvbemutató

2018. augusztus 18-án Csíksomlyón monumentális szabadtéri előadásként mutatták be Vidnyánszky Attila rendezésében a Csíksomlyói passiót. A bemutató a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciója volt, de sokkal több, mint egy színházi előadás szabadtéri feldolgozása. Az MMA Kiadó gondozásában megjelenő szép kiállítású album többféle aspektusból idézi meg a monumentális vállalkozást.

2018. december 12. | 19:30 – Szó • szín • játék – Ács Margit: Párbaj (monodráma)

A Hangoskönyv Színház előadása Ráckevei Anna szereplésével a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. Ács Margit Párbaj című regényének színpadi adaptációját Árkosi Árpád rendezte.

2018. december 12. | 18:00 – Hitel-est | Nagy-Románia 100: európai sikertörténet?

Résztvevők: Borsi-Kálmán Béla, Mӓrle Tamás, Rigó Balázs, Tevelÿ Arató György. A rendezvény keretében Utassyné Horváth Erzsébet, a költő özvegye adja át az első ízben odaítélt, az MMA posztumusz tiszteleti tagjáról elnevezett Utassy József-díjat.

2018. december 12. | 16:00 – Az MMA Kiadó színháztörténeti köteteinek bemutatója

Az MMA Kiadó várja a színház iránt érdeklődőket Galántai Csaba: Márkus László, valamint Kávási Klára: Németh Antal című, 2018-ban megjelent színháztörténeti könyveinek bemutatójára. A magyar színháztörténet méltatlanul elfeledett nagyjaira a kötet szerzői, Kávási Klára és Galántai Csaba színháztörténészek emlékeznek. Helyszín: Pesti Vigadó, földszinti fogadótér (1051 Bp., Vigadó tér 2.)

2018. december 11. | 18:00 – Keddi kaleidoszkóp | Sipos János népzenekutatóval Solymosi-Tari Emőke beszélget

Az MMA Művészetelméleti Tagozat keddi sorozatában Bartók nyomában török népek között címmel dr. Sipos János népzenekutatóval, az MMA levelező tagjával dr. Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, a Művészetelméleti Tagozat vezetője beszélget új helyszínen, az Andrássy úti MMA-irodaház rendezvénytermében.

2018. december 11. | 14:00 – Dr. Jancsó Benedek mellszobrának avató ünnepsége

A Jancsó Alapítvány és a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium rendezvénye. A szobrot Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja alkotta.

2018. december 10. | 19.30 – 150 évvel ezelőtt a Pesti Vigadóban – Clara Schumann 1868. december 10-i hangversenyének megidézése

Clara Schumann utolsó pesti fellépéseire éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. december 10-én és 12-én került sor a Pesti Vigadó kis termében. A telt házas, népszerű fellépéseken többek közt Beethoven cisz-moll „Holdfény" szonátáját, Schumann Op. 13-as Szimfonikus etűdjét és Chopin Andante Spianatóját hallhatták a közönség tagjai, amelyek megszólaltatása akkor is, ma is igazi előadói bravúrt jelentenek a zongoravirtuózok számára.
Az MMA köztestületi programjaként megvalósuló rekonstruált hangversenyen Csereklyei Andrea énekművész és Farkas Gábor zongoraművész szólaltatja meg a 150 évvel ezelőtti műsort, melyet akkor Clara Schumann és énekes partnere, Ébner Ottília asszony tolmácsolásában hallhatott a közönség.

2018. december 9. | 18:00 – In memoriam Szokolay – emlékkoncert

A Pesti Vigadóban elhangzó Szokolay Sándor-emlékhangverseny a múlt, a jelen és a jövő találkozása. Az esten ritkán hallható Szokolay-darabok és ifjú alkotók – a Szokolay InspirArt (SZIA) zeneszerző-pályázat nyerteseinek – művei hangzanak el Szokolay Sándor zeneszerző, az MMA néhai tagja halálának ötödik évfordulóján.

2018. december 6. | 18:00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Kótai József ötvösművész

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Kótai József, ötvösművészről, az MMA rendes tagjáról 2014-ben készült portréfilmet lehet megtekinteni.

2018. december 6. | 16:00 – Az MMA Irodalmi Tagozat Élőfolyóirat estje

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának ebben az évben utolsó ÉLŐFOLYÓIRAT estje (IV. évfolyam, 6. szám) a Műcsarnokban a 2018. évi az Év Legjobb Könyve Díj, valamint Könyv Nívódíjainak átadójával. ► meghívó

2018. december 5. | 19:00 – Budapesti moziestek | Sára Sándor: Tüske a köröm alatt

A BMC moziestsorozatának decemberi állomásán az 1987-ben bemutatott filmdrámát vetítik. Az est vendége a 85. születésnapját ünneplő Sára Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

2018. december 5. | 18:00 – Család – Képzőművészeti kiállítás Szentendrén

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a MAOE Képzőművészeti Tagozatának kiállítása a MANK Galériában. A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

// ]]>