2019. március 11. | 19.00 – Montéclair: Jephté – magyarországi bemutató

Március 11-én este az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, valamint neves szólisták közreműködésével Michel Pignolet de Montéclair Jephté című csodálatos operája szólal meg koncertszerű előadásban a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Az operát 1732-ben mutatták be – ebben az előadásban az 1737-es, harmadik verzió hangzik el, a 18. század óta az egész világon első alkalommal. Vezényel: Vashegyi György.

Vashegyi György és a Versailles-i Barokk Zenei Központ együttműködését eddig is a kallódó zenei kincsek felfedezésének törekvése jellemezte. Ilyen, Magyarországon nem ismert érték Michel Pignolet de Montéclair (1667–1737) 1732-ben keletkezett tragédie en musique-ja, a prológból és öt felvonásból álló Jephté, amely az első bibliai tárgyú francia operaként vonult be a zenetörténetbe. Montéclairt, a kiváló zeneszerzőt és tanárt, a barokk forma és hangszerelés egyik megújítóját Magyarországon nem játsszák, érdemes tehát megismernünk a Jephtét, amelynek érdekessége, hogy Simon-Joseph Pellegrin librettója (akárcsak Händel esetében Thomas Morellé) a bibliai tragikus vég helyett boldog befejezéssel zárul: Montéclair operájában Jephtének, aki az ammoniták ellen harcoló Izráelt vezeti, fogadalma ellenére végül nem kell feláldoznia egyetlen lányát. A harc kezdete előtt segítséget kérve fohászkodó Jephté ugyanis felajánlja Istennek, hogy ha győzelemre segíti, feláldozza az első lényt, akit a győzelmet követően kilépni lát házából. Ez nem más, mint egyetlen lánya, Iphise – aki a librettó szerint ráadásul titokban az ellenséges Ammonba szerelmes. (Ez a mozzanat nem szerepel a bibliában, szövegkönyvírói lelemény.)
Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus élén fellépő szólisták vokális világklasszisok.
Az előadás a Müpa és a Versailles-i Barokk Zenei Központ együttműködésében, a Budapesti Francia Intézet, valamint az Orfeo Zenei Alapítvány támogatásával jött létre.
A koncertet 18 órai kezdettel Benoît Dratwicki és Vashegyi György műismertető előadása előzi meg a Fesztivál Színházban, amelyen a koncertre jeggyel rendelkezők vehetnek részt, a férőhelyeknek megfelelő számban. Az előadás francia nyelven, magyar fordítással hangzik el.

A hangverseny képben és hangban 19:00 órától élőben követhető az interneten (https://www.mupa.hu/media/mupa-live-webcast).
// ]]>