2018. március 24. – május 6. | „Fénytörések" – Vinczeffy László kiállítása

Vinczeffy László (1946) Sepsiszentgyörgyön élő festő- és szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. „Fénytörések" címet viselő kiállítása – mely a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának szervezésében jön létre – a Vigadó Galéria V. emeletén tekinthető meg.

2018. március 22. – Jézus élete – Kiállítás Aknay János, ef Zámbó István, tábori csaba festőművészek képeiből és nyertes gyermekrajzokból

A Jézus élete, … engedjétek hozzám a gyermekeket! képzőművészeti projekt gyümölcseként Aknay János, ef Zámbó István és Tábori Csaba festőművészek képeiből nyílik kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó foyer-jében. A művészek 21 bibliai téma alapján dolgoztak. A felkérés eredményeként Aknay János tizenkettő, ef Zámbó István tizenhét, míg Tábori Csaba huszonegy képet festett meg. A projektnek fontos célkitűzése volt, hogy a megvalósulást követően számos nagyobb városban, illetve kisebb településeken is találkozhasson a munkákkal a közönség. Az országos eseménysorozat végén, 2018. március 22-én délután, egy ünnepélyes záró kiállításra kerül sor, ahol a különböző helyszínek díjnyertes gyermekmunkái is bemutatásra kerülnek.

2018. március 21. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Dávid Katalin

A Magyar Művészet Akadémia a köztelevízión is futó portrésorozatának – melyben 52 perces, akadémikusokról készült portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készülnek – egyes darabjai időről időre az MMA székházában is vetítésre kerülnek. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának tavaszi programjában ezúttal Dávid Katalin művészettörténész, az MMA rendes tagja életútja elevenedik meg a róla készült portréfilmen keresztül. A vetítés után Dávid Katalinnal Zelnik József beszélget a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2018. március 11. – Tóth Péter zeneszerző szerzői estje

A HALÁL BELOVAGOL EURÓPÁBA

Tóth Péter Erkel-, és Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas zeneszerző a köztudatban „kórusszerzőként" ismert. Nem véletlenül, hiszen több mint 80 kórusműve közül jó néhány szerepel állandó repertoárdarabként a hazai és számos külföldi kórus műsorán is. Szerzői estjén hangszeres műveiből hallgatunk meg néhányat. Az elhangzó hat kompozícióból öt az elmúlt két év termése és itt kerül bemutatásra első vonósnégyese is, a Pieter Brueghel metszete nyomán készült és a szerző eddigi életművét összefoglaló alkotásként definiált A Halál belovagol Európába című 20 perces, egybekomponált öttételes műve is.

2018. március 9. | 19.30 – Aranypénz-térdű szerető

Nagy László énekelt versei Bognár Szilvia, Novák Péter és az Etnofon Zenei Társulás előadásában


Nagy László költeményei, bolgár és délszláv népköltési fordításai a 70-es évek elején szólaltak meg először énekelve. Bár tudjuk, hogy hajdan a vers és dallam egyszerre születtek, s csak később váltak el egymástól, úgy tűnik, a népzenei mozgalom ismét összehozta a két testvért. A Kaláka együttes, Sebő Ferenc, a Vízöntő és a Kolinda zenekarok munkássága jelentette ezen a téren a nagy áttörést. Énekelhető dallamaik legtöbbje akár népdal is lehetne.

2018. március 5. | 19.30 – Halmai Katalin énekművész és növendékeinek hangversenye

A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasainak hangversenysorozata

Halmai Katalin dalénekesként és kamarazenészként is nevet szerzett magának. Zongorista partnerei Kocsis Zoltán, Nagy Péter, Szokolay Balázs, Várjon Dénes, Balog József voltak. Gyakran fellép a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar szólistájaként. Olyan karmesterek keze alatt énekel, mint Sir Roger Norrington, Herbert Blomstedt, Helmuth Rilling, Vashegyi György, Fischer Iván. Visszatérő vendége az Ittingeni Fesztiválnak, a budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a soproni Régi Zenei Napoknak, ahol több éven keresztül az ének kurzus vezető tanára is volt. Énekel az UMZE Kamaraegyüttes kortárs zenei hangversenyein, rendszeresen szerepel a Magyar Művészeti Akadémia koncertjein, 2017/2018-ban az MMA ösztöndíjasa.

2018. március 3. | 15.00 – Jelenczki István: Égi élő igazság

A Szent Korona 40 éve tért haza Magyarországra. Ebből az alkalomból 2018. március 3-án, 15.00 órától Jelenczki István ÉGI ÉLŐ IGAZSÁG – A SZENT KORONA MISZTÉRIUMA ÉS TANA című dokumentumfilmjét vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében. A film, amely 2008-ban készült, a tudatosan meghamísított magyar történelmi tudattal szemben fogalmazza meg Magyarország jogfolytonosságának, jövőjének, megmaradásának lehetőségét.

2018. március 2. | 19.00 – Arany 201 ǀ gálaest

Arany János 201. születésnapján, a Pesti Vigadóban elhangzó és látható előadás az Arany János-emlékév programja, kiemelkedő művészek közös munkájának az eredménye. Házigazda: a Kaláka együttes. Az Arany-est főtámogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2018. február 27. ǀ 18.00 – Centrumban Makkai Ádám

A Parnasszus költészeti folyóirat téli számának élő bemutatóján Makkai Ádám Kossuth-nagydíjas költővel, az MMA levelező tagjával beszélget Petrőczi Éva, Farkas Wellmann Endre, Orbán János Dénes, Szőcs Géza és Zsille Gábor.

2018. február 27. | 17.00 – Keddi kaleidoszkóp ǀ Iancu Laura író, költő

Iancu Laura író, költővel, az MMA Irodalmi Tagozatának rendes tagjával beszélget Halmai Tamás költő, irodalmár a Pesti Vigadóban.

2018. február 26. – Gulyás Gyula Kifutás című dokumentumfilmjének bemutatója

Gulyás Gyula filmrendező "Kifutás" című dokumentumfilmjének díszbemutatója a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából az Uránia Nemzeti Filmszínházban. | Részletek a meghívóban.

2018. február 26. – Csoóri Sándor-emléknap

Csoóri Sándor, néhai nemzet művésze, költő, író, a magyar szellemi élet XX. század második felének meghatározó személyisége 2018 februárjában lenne 88 esztendős. A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata emléknapot rendez a tiszteletére. Délután 4-től előadással, vers-összeállítással, kerekasztal-beszélgetéssel és filmvetítéssel idézik meg gazdag életművét, költészetét, filmes alkotómunkáját, valamint közéleti szerepvállalását.

2018. február 22. | 19.30 – Rajtam maradt télikabát

Cseh Tamás-előadóest

Igric, kobzos, dalnok, énekmondó? Nevezzük bárhogy, Cseh Tamás a 20. század végének Tinódi Lantos Sebestyéne volt. Bereményi Géza verseire szerzett dalaival metaforikus értelemben a késő Kádár-kor krónikáját alkotta meg. Cseh Tamás nemcsak nekünk, hanem rólunk énekelt, a mi hétköznapjainkról, ritka ünnepeinkről. A Háromszék Táncszínpad előadása a Magyar Művészeti Akadémia Szó, szín, játék sorozatában a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2018. február 22. – Teremtés ǀ Török Ferenc építőművész kiállítása

A Várnegyed Galériában nyílik meg Török Ferenc építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja kiállítása. A tárlatot prof. em. Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke nyitja meg. Az eseményen közreműködik Mécs Károly színművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja és Horváth Árpád népzenész.

2018. február 22. – Maria de Faykod lourdesi fotói a Vigadó Galériában

A magyar származású szobrászművész legismertebb, világhírű munkája a 2008-ban Lourdes-ban felavatott, több mint száztonnányi carrarai márványból készült, tizenhét stációból álló Keresztút. A szobrászművész saját maga által, különböző megvilágításban és nézőpontból készített fotóin keresztül nemcsak láthatóvá válnak e keresztút szobrai, de megtapasztalható a művész törekvése is: a spirituális szépség megújítása a művészetben. Maria de Faykod Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig című kiállítása a Magyar Művészeti Akadémia és a Béres Alapítvány jóvoltából 2018. február 23-tól március 18-ig látogatható a Pesti Vigadóban.

2018. február 22. | 15.00 – A Magyar Művészeti Akadémia legújabb kiadványainak bemutatója

A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó Bárdosi József: Évek és képek, valamint Hoppál Mihály: A kultúra mint emlékezet – Lükő Gábor munkássága című könyvének bemutatója a Pesti Vigadó Makovecz termében. Bárdosi József szerzővel, Sturcz János művészettörténésszel és Hoppál Mihály szerzővel Takács Bence Ervin beszélget.

2018. február 20. – március 1. – Budapest Táncfesztivál 2018

Ismét a kortárs táncművészeté a főszerep a Budapest Táncfesztiválon: válogatott hazai és külföldi fellépők bűvölik el a Budapest Táncfesztivál közönségét február 20. és március 1. között. A Nemzeti Táncszínház által megszervezett eseménysorozatnak idén is a Müpa és a Pesti Vigadó ad otthont.

2018. február 18. – A magyar széppróza napja Jókai szülővárosában, Komáromban

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezik meg Kárpát-medence-szerte a magyar széppróza napját. A több mint hetven településen zajló rendezvények egyik kiemelt, központi helyszíne Komárom.

2018. február 17. és 18. – Szerelmi bájital ǀ Pastorale IV/1.

2018-ban is folytatódik a Pastorale családi zenei sorozat, melynek már harmadik éve a Magyar Művészeti Akadémia ad otthont székházában. A Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar koncertje a Pesti Vigadóban. Pastorale IV/1. – Donizetti vígoperájának keresztmetszete. Szerkesztő–műsorvezető: Solymosi Tari Emőke zenetörténész, az MMA rendes tagja.

2018. február 16. – Berecz András és Berecz István Magyarkanizsán

Berecz András Kossuth-díjas mesemondó, az MMA rendes tagja és fia előadói estje Magyarkanizsán, közreműködik a szabadkai Juhász zenekar. Az est szervezője Bicskei Zoltán filmrendező, grafikus, az MMA rendes tagja és a Regionális Kreatív Műhely.

// ]]>