2018. szeptember 20. | 19.00 – Zene húros hangszerekre… dudára és furulyára

A Jánosi Együttes koncertje

Az MMA Népművészeti Tagozata népzenei koncertsorozatot indít a Pesti Vigadóban. A Jánosi András akadémikus alapította és vezetésével működő Jánosi Együttes célja a magyar zenei anyanyelv megjelenítése, neves klasszikus zeneszerzők magyar népzenei forrásainak bemutatása és megismertetése a zeneértő közönséggel.

2018. szeptember 13. | 18:00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Dvorszky Hedvig művészettörténész

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Dvorszky Hedvig művészettörténészről, az MMA levelező tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2018. szeptember 11. | 19:30 – Szó • szín • játék – Lackfi János: Hinták

Lackfi János: Hinták című drámája a Zsámbéki Színházi Bázis előadásában, Galgóczy Judit rendezésében. Helyszín: Pesti Vigadó, Makovecz terem.

2018. szeptember 9. | 19.30 – Magyar Dal Napja

„Rabok legyünk, vagy szabadok?"
1848 a költészetben és a zenében


A Magyar Művészeti Akadémia az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján, a Magyar Dal Napján jeles énekeseink, színművészünk és hangszeres zenészeink korabeli, múlt századi és mai zeneszerzőknek a 19. század nagy magyar költői verseire írt dalaival tiszteleg az ünnep előtt.
Helyszín: Pesti Vigadó (1051 Budapest, Vigadó tér 2.), Díszterem

2018. szeptember 7. – október 14. – Égrenézők | E. Szabó Margit textilművész kiállítása

E.Szabó Margit új művei kontinuitást jeleznek. Papírplasztikái, mintegy föld és ég között kapcsolatot teremtő jelekként állnak előttünk. Kiállítása egységet teremt textil és papír, szövés és rajzolás között, a korábbi és újabb művek sajátos installációs szerkezetbe rendeződnek. A matériabeli átlényegülés egy művészi pálya folyamatosságát, a megújulni akarás képességét és tényét tárja elénk.

2018. szeptember 5. | 18:00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Ferdinandy György író

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Ferdinandy György író, az MMA levelező tagja portréfilmjét lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2018. augusztus 26. – szeptember 2. – BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny

Második alkalommal rendezi meg a Budapest Music Center Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Versenyét, melyet két kiemelkedő hazai harsonás együttes – A Premier Harsona Kvartett és Szeged Trombone Ensemble – koncertje nyit meg. A versenyre 3 kontinens 14 országából összesen 29 fiatal harsonás jelentkezett, hogy összemérje tudását augusztus 26. és szeptember 2. között Budapesten. A nemzetközi zsűri által bírált megmérettetést a díjazottak nyilvános gálakoncertje zárja szeptember 2-án, a BMC Koncerttermében. A nemzetközi zsűri elnöke Hőna Gusztáv harsonaművész, az MMA levelező tagja. A versenyprogram támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2018. augusztus 23. – szeptember 30. – Panteon – a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteménye

A Székely Nemzeti Múzeum a legjelentősebb határon túli magyar közgyűjtemény. A Vigadóban idén nyáron megszervezett kiállítás kultúrtörténeti jelentőségű, egyedi esemény. Hasonló méretű bemutatóra Trianon óta nem került sor a magyar fővárosban. A kiállítás célja: ízelítőt adni a hazai közönségnek azokról a határon túl megőrzött magyar vonatkozású értékekről, amelyek európai mércével is mérhetők: többek között Gyárfás Jenő, Ziffer Sándor, Nagy Albert, Mattis-Teutsch János, Baász Imre, Plugor Sándor, Jecza Péter munkássága kerül bemutatásra.

2018. augusztus 18–20. – Bujtor István Filmfesztivál, Balatonszemes

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Bujtor István Filmfesztivált független/amatőr filmes alkotók, alkotóközösségek számára 2018. augusztus 18–20-án, Balatonszemesen. A fesztivál célja emléket állítani Bujtor István szellemi örökségének.

2018. augusztus 17. – szeptember 23. – Csendes áramlat | Nagy B. István 85 – emlékkiállítás

Nagy B. István (1933–2006) Munkácsy-díjas festőművész alkotóként, és – mint az egri Eszterházy Károly Főiskola Rajz – Vizuális kommunikáció Tanszékének vezetője – művészetoktatóként is a kortárs magyar képzőművészet meghatározó egyénisége volt. Életműve jellegzetes képciklusokba rendezhető, melyekből kiemelkednek kései korszakának hitvallássá érett, gyakran magasztos szellemiséggel felruházott sorozatai: a transzcendens kékbe öltöztetett El Greco tanulmányok, a színesen lüktetető, hangulatbéli változásokat leképező Zsámbék-képek, a léthelyzeteket sűrítő Arcképcsarnok, vagy a bibliai témájú, moralizáló Izsák-képek.

2018. augusztus 16–19. – Tokaji Írótábor 2018

Az első világháború irodalmi életére fókuszál a Tokaji Írótábor, amelyet immár negyvenhatodik alkalommal rendeznek meg. Az írótábort Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg. Bemutatkoznak majd az idei Móricz-ösztöndíjasok, különböző alkotóműhelyek és irodalmi folyóiratok, s kiállítás is nyílik Levelek a frontról címmel. A részletes program itt érhető el.

2018. augusztus 15–21. – Cantemus Kórusfesztivál, Nyíregyháza

Tizenkét ország, köztük a visegrádi országok, valamint argentin, dél-afrikai, fülöp-szigeteki, japán és holland kórusok vesznek részt az augusztus 15. és 21. között megrendezendő XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzuson, Nyíregyházán.

2018. augusztus 11. – Kéz | Mű | Remek finisszázs program: zene, alkotás, párbeszéd

A nyárutó időszakának két legjelentősebb ünnepéhez – Nagyboldogasszony és Szent István napja – kapcsolódva rendezi meg az MMA intézménye, a Műcsarnok a Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 kiállítás finisszázs programját.

2018. augusztus 7. – Kézművesek kiállítása a Duna Palotában

A Magyar kézművesség – 2018, valamint a Mátyás király és kora – kézműves szemmel című kettős tematikájú pályázat eredményhirdetése és kiállításának megnyitója a Duna Palotában. A kiállítás 2018. augusztus 27-éig, minden nap 10–17 óráig látogatható.

2018. július 29. | 17.00 – Kulisszatitkok | Színház kívül-belül – Finisszázs

Zárul a mintegy 70 színházi iparművész 150 különleges alkotását felvonultató csoportos tárlat és programsorozat a Pesti Vigadóban. A Kulisszatitkok ǀ színház kívül-belül című kiállítás kísérőrendezvénye – találkozás az alkotókkal és a művészekkel.

2018. július 23. | 14.00 – Kettős könyvbemutató: az MMA Kiadó Cs. Szabó László-kiadványai

A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó két, közelmúltban megjelent kiadványát is bemutja a Pesti Vigadóban, melyek Cs. Szabó László (1905–1984) író, esszéista életművét hozzák közelebb az olvasóhoz. Az MMA Művészetelméleti Tagozata 2017 októberében rendezte meg emlékülését az író tiszteletére A tág haza címmel. Az ülés előadásainak szerkesztett tanulmányait adta közre az MMA A Magyar Művészeti Akadémia konferenciafüzetei sorozatában. A TÁG HAZA – Cs. Szabó László-emlékkonferencia füzet mellett egy másik kiadványt, a Szakolczay Lajos által szerkesztett HAZAJÁRÓ LÉLEK Cs. Szabó László című könyvet is bemutatjuk. Kötetünkbe Cs. Szabó azon irodalmi témájú, anekdotákkal és személyes jellegű történésekkel átitatott esszéit, portréit, kritikáit, glosszáit válogattuk, melyek a külföldre költöztetett Irodalmi Ujságban jelentek meg 1957-től.

2018. július 14. – Nagy László-nap Iszkázon

Ebben az évben is Nagy László-nap a költő szülőházánál. A koszorúzás után "Aranypénz-térdű szerető" címmel Nagy László énekelt versei és népköltési fordításai Bognár Szilvia, Novák Péter és az Etnofon Zenei Társulás előadásában. | meghívó

2018. július 13. – Medgyaszay-kiállítás Rimaszombatban

A Medgyaszay István (1877–1959) építőművész munkásságát határon túl bemutató, népszerűsítő kiállítás-sorozat következő állomása Rimaszombat. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Tudományos Gyűjteményének épületében megrendezésre kerülő kiállítást Krcho János műemlékvédelmi építész, az MMA rendes tagja nyitja meg, köszöntőt mond Rudolf Mihály építőművész, az MMA rendes tagja. A Szeghalmy Bálint Építészeti Alapítvány Medgyaszay István születésének 140. évfordulója alkalmából rendezett kiállítása, mely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ közreműködésével valósul meg.

2018. július 13–15. – Fatemplom Fesztivál

Idén is Fatemplom Fesztivál Magyarföldön. A fesztivál házigazdái: Rátóti Zoltán és Gryllus Dániel.

2018. július 5. – A Bartók Béla XVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklór Fesztivál nyitóhangversenye

A debreceni Kölcsey Központban este 8 órakor a Bartók Béla XVIII. Nemzetközi Kórusverseny alkalmából a nyitó díszhangversenyen a város felkérésére írott kórusművek ősbemutatói hangzanak fel, köztük Kovács Zoltán Missa Pannonica című művével. A kompozíció a tradícionális latin nyelvű mise szövegére épül, annak négy szakaszát használja fel. Az eseményt az MR3 Bartók Rádió élő adásban közvetíti.

// ]]>