2018. április 23. – Devich János növendékeinek hangversenye 2.

A Pesti Vigadó Makovecz termében 2018. április 23-án 19.30 órakor növendékei adnak koncertet Devich János csellóművész, zeneművész az MMA néha tagja tiszteletére.

2018. április 16. – Devich János növendékeinek hangversenye 1.

A Pesti Vigadó Makovecz termében 2018. április 16-án 19.30 órakor növendékei adnak koncertet Devich János csellóművész, zeneművész, az MMA néha tagja tiszteletére.

2018. április 10. ǀ 18.00 – Keddi kaleidoszkóp ǀ Korniss Péter, fotóművész

Korniss Péter, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotóművésszel Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja beszélget a Pesti Vigadóban.

2018. április 7–12. – Munkák, alkotótársak, tanítványok | Salamin Ferenc kiállítása

Salamin Ferenc eddigi életművének bemutatása a Vigadó Galériában (1051 Budapest, Vigadó tér 2.) a megépült épületek, tervek megjelenítésén túl az alkotótársak, valamint a tanítványok munkáinak, a közös tevékenységnek az előtérbe helyezésével történik. A kiállító életműve egységes, alkotói korszakai szervesen épülnek egymásra. Az indulást mestere, Makovecz Imre egyedisége határozta meg, az építés jóval több volt önmagánál, kifejezte a világnézetet, a közösség erejét, a hely szellemét, a Kárpát-medencei gondolatot.

2018. április 5. |18:00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Dárday István

A Magyar Művészet Akadémia a köztelevízión is futó portrésorozatának – melyben 52 perces, akadémikusokról készült portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készülnek – egyes darabjai időről időre az MMA székházában is vetítésre kerülnek. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának tavaszi programjában ezúttal Dárday István filmrendező, az MMA rendes tagja életútja elevenedik meg a róla készült portréfilmen keresztül.

2018. március 28. – május 20. – Berki Viola művészete

Berki Viola festő- és grafikusművész életműve a 20. századi magyar művészettörténet egyik legkülönlegesebb, legtitokzatosabb hagyatéka. Festészetét a Szentendrei Iskola, főként Korniss Dezső, Anna Margit és Balogh László hatása vezette saját művészi nyelvének és formájának megtalálásához. Nem folytatója és nem elődje semmilyen művészeti hagyománynak, de talán éppen ennek okán olvadhat össze egy térben, tökéletes harmóniában a 20. század legjelentősebb művészeivel. Berki Viola világképe Kálvin kősziklájára épített, klasszikus műveltségű, mélyen romantikus világkép volt, amelyet a tragikusan felhasználatlan energiák végtelen harcából, a Szentírás, az antikvitás, a románkori falképek világából, az izgatott bizánci rajzok vonalaiból, a középkori lovagirodalomból, a kódexillusztrációk, a naiv és a népi művészet eszköztárából, a keleti arabeszk nemes szövetéből szőtt. A Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagjának életmű-kiállítása a Thorma János Múzeum szervezésében 2018. március 28-tól tekinthető meg a Pesti Vigadóban.

2018. március 27. ǀ 18.00 – Mesélő Gyűjtemény – Kótai József albumának bemutatója

Kótai József ötvösművész Mesélő Gyűjtemény című albumát mutatják be március 27-én 18.00 órakor a Magyar Írószövetség székházában (1062 Budapest, Bajza utca 18.). Köszöntőt mond dr. Hóvári János, a MANK Nonprofit Kft. főigazgatója. A gyűjteményt ismerteti Kelényi Béla költő, tibetológus.

2018. március 24. – ÖRÖKTŰZ I–II. – Jelenczki István filmjének bemutatója

2018. március 24-én, szombaton 17 órától mutatják be Jelenczki István rendező ÖRÖKTŰZ I–II. „Egy lángot adok, ápold, add tovább" – Portréfilm Reményik Sándorról című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében. Részletek a meghívóban.

2018. március 24. – május 6. | „Fénytörések" – Vinczeffy László kiállítása

Vinczeffy László (1946) Sepsiszentgyörgyön élő festő- és szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. „Fénytörések" címet viselő kiállítása – mely a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának szervezésében jön létre – a Vigadó Galéria V. emeletén tekinthető meg.
A kiállításról bővebben itt...

2018. március 23. ǀ 18.00 – Ágh István 80

Ágh István költőt, a nemzet művészét, az MMA rendes tagját születésnapján a Digitális Irodalmi Akadémia, a Hitel folyóirat, a Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nap Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum köszönti. A rendezvényt támogatja az MMA.

2018. március 23. ǀ 13.00 – Mezőtúrtól a Zsolnay-gyárig

Szabó Kinga keramikusművész, Népművészet Mestere életmű-kiállítását Jankovics Marcell művelődéstörténész, az MMA alelnöke, a nemzet művésze nyitja meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

2018. március 22. | 19.30 – Telemann: Brockes-passió – húsvétváró hangverseny

Ha a passióműfajról esik szó, a magyar zenekedvelő közönség elsősorban Johann Sebastian Bach két alapművére, a Máté- és a János-passióra gondol. Holott a barokk korban más szerzők is alkottak sokszor játszott és sikeres műveket, amelyek ebben a formában idézték fel Krisztus szenvedéstörténetét. Barthold Heinrich Brockes, a megbecsült hamburgi tanácsos, jeles költő és író, a német felvilágosodás jellegzetes alakja 1712-ben olyan passiószövegkönyvet hozott nyilvánosságra Der für die Sünde der Welt gemarterte und sterbende JESUS (A világ bűneiért kínhalált szenvedő JÉZUS) címmel, amely a maga korának számos zeneszerzőjét, így Georg Philipp Telemannt is, megihlette. Telemann 1716-ban komponált műve Vashegyi György vezényletével a Müpában.

2018. március 22. | 17.30 – Építészklub

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2017 őszén elindította klubestjeit, ahol egy-egy akadémikus és köztestületi tag mutatja be épp futó munkáit, tervezési feladatait, az őket foglalkoztató építészeti (vagy egyáltalán nem építészeti) gondolatokat és érzéseket. A márciusi összejövetelen Szabó Tamás János, az MMA rendes tagja, valamint Lukács István és Vikár András köztestületi tagok mutatják be épületeiket. Szabó Tamás János a Ludovika Campus új oktatási épületéről tart előadást, míg a Lukács–Vikár építészpáros előadásának címe: Régi és új, a város időszövetében... avagy kőbányai kaland. ► További részletek a meghívóban...

2018. március 22. – Jézus élete – Kiállítás Aknay János, ef Zámbó István, tábori csaba festőművészek képeiből és nyertes gyermekrajzokból

A Jézus élete, … engedjétek hozzám a gyermekeket! képzőművészeti projekt gyümölcseként Aknay János, ef Zámbó István és Tábori Csaba festőművészek képeiből nyílik kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó foyer-jében. A művészek 21 bibliai téma alapján dolgoztak. A felkérés eredményeként Aknay János tizenkettő, ef Zámbó István tizenhét, míg Tábori Csaba huszonegy képet festett meg. A projektnek fontos célkitűzése volt, hogy a megvalósulást követően számos nagyobb városban, illetve kisebb településeken is találkozhasson a munkákkal a közönség. Az országos eseménysorozat végén, 2018. március 22-én délután, egy ünnepélyes záró kiállításra kerül sor, ahol a különböző helyszínek díjnyertes gyermekmunkái is bemutatásra kerülnek.

2018. március 21. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Dávid Katalin

A Magyar Művészet Akadémia a köztelevízión is futó portrésorozatának – melyben 52 perces, akadémikusokról készült portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készülnek – egyes darabjai időről időre az MMA székházában is vetítésre kerülnek. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának tavaszi programjában ezúttal Dávid Katalin művészettörténész, az MMA rendes tagja életútja elevenedik meg a róla készült portréfilmen keresztül. 

2018. március 14. ǀ 18.00 – Ágh István 80, Kiss Benedek 75

Ágh István költő, író, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja és Kiss Benedek költő, az MMA rendes tagja köszöntése a Hitel-esten a MOM-ban.

2018. március 13. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp – Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp címmel tartja műhelybeszélgetéseit az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A sorozat célja, hogy a közönség bepillantást nyerjen a meghívott neves művészek és művészetelméleti szakemberek alkotó- és kutatómunkájába, megismerhesse szemléletmódjukat, törekvéseiket, módszereiket. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatóval, az MMA Népművészeti tagozatának tagjával Povedák István etnográfus beszélget.

2018. március 13. – Oravecz Imre 75

A Petőfi Irodalmi Múzeumban barátok, művésztársak köszöntik a 75 éves költőt, írót, az MMA tagját, akinek születésnapjára jelenik meg monumentális regényfolyamának záró kötete, az Ókontri.

2018. március 13. | 13.30 – Magyar nemzetőrről készült dagerrotípia sajtóbemutatója

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Művészeti Akadémia közös sajtótájékoztatója, amelyen az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából a múzeumban csak két hétig látható kivételes értékű dagerrotípiát mutatjuk be. A dagerrotípiát a Magyar Művészeti Akadémia vásárolta meg és helyezte letétbe a Magyar Nemzeti Múzeumban.

2018. március 11. – Tóth Péter zeneszerző szerzői estje

A HALÁL BELOVAGOL EURÓPÁBA

Tóth Péter Erkel-, és Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas zeneszerző a köztudatban „kórusszerzőként" ismert. Nem véletlenül, hiszen több mint 80 kórusműve közül jó néhány szerepel állandó repertoárdarabként a hazai és számos külföldi kórus műsorán is. Szerzői estjén hangszeres műveiből hallgatunk meg néhányat. Az elhangzó hat kompozícióból öt az elmúlt két év termése és itt kerül bemutatásra első vonósnégyese is, a Pieter Brueghel metszete nyomán készült és a szerző eddigi életművét összefoglaló alkotásként definiált A Halál belovagol Európába című 20 perces, egybekomponált öttételes műve is.

// ]]>