2015. június 24.
Bp. III. ker., Kecske u. 25.

Kováts Flórián emlékezete a Kecske utcában

Szobrot kapott az egykori egyesületi titkár

Kováts Flóriánról, a Magyar Művészeti Akadémia egykori egyesületi titkáráról készült mellszobor felavatásával és a Samu Géza-díj átadásával zárult a Kecske utcai akadémiai összejövetelek sorozata, amely a nyári szünetet követően majd szeptemberben folytatódik.
A Kő Pál által dr. Kováts Flóriánról készített mellszobrot Fekete György avatta fel Makovecz Imre egykori Kecske utcai irodaépületének kertjében. Beszédében kiemelte, a Magyar Művészeti Akadémia örökös tiszteleti főtitkára Makovecz Imre oldalán milyen nagy szerepet vállalt abban, hogy az MMA létrejöhessen és köztestületként megszülethessen 2011-ben. (Kováts Flórián, csakúgy mint Makovecz Imre, a köztestület megalakulása előtt nem sokkal hunyt el.) Hangsúlyozta, hogy a Kecske utcában Kováts Flórián áldozatos szakmai munkájának is köszönhetően a kezdeti idők óta már több mint hatszáz alkalommal „találkoztak az MMA egyes törzsei".
  Mint azt a szoboravató beszédében Fekete György elmondta: „addig élünk, amíg emlékezünk. A családi emlékeknek az albumokban van a helyük. A mi emlékezetünk pedig az egymást vállaló szobrokban van jelen. Ez az emlékezet is rendkívül fontos. Az emlékezésnek ugyanis kiterjedt lehetőségei vannak. Kő Pál nagyon szép szobrot készített, amely mostantól kezdve arra int, hogy leüljünk itt a kertben, és mellette beszéljük meg a gondjainkat-bajainkat. Az is igazodási pontnak számít, hogy mértékadó emberek tetteihez, gondolataihoz ragaszkodunk. Minekünk éppen ezért úgy kell cselekednünk, hogy tíz-húsz év múlva majd eljöjjön az az idő, hogy miránk ugyanígy emlékezzenek. És ma este egy ilyen emberrel megint többen lettünk. Ezt az embert úgy hívják, hogy Kováts Flórián" – mondta Fekete György, az MMA elnöke.
 
  A Kő Pál által elkészített mellszobor felavatása után átadták a Samu Géza-díjat. Az elismerést idén Megyer Márta szobrászművész kapta. A díj történetéről korábbi írásunkban olvashatnak.
June 26, 2015  |  kováts flórián