Forrás: www.ocsa.hu

Az ócsai bérlakásprogramról a Kecske utcában

A hitelválságba került alsó-középosztálybéli családok számára épülnek az ócsai szociális bérlakásprogram keretében létesítendő hajlékok – ismertette a Kecske utcai vitafórum legutóbbi előadásán Horváth Zoltán, Ócsa város főépítésze. Az építkezést bemutató, diaképekkel bőven illusztrált előadáson a háznagy Turi Attila Ybl-díjas építész volt.

Turi Attila elmondta, Makovecz Imre nem sokkal a halála előtt tárgyalt Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki arra kérte, hogy tekintse át: a különböző építkezési módok mellett mennyi közmunkát lehetne igénybe venni az Ócsa határába tervezett szociális bérlakásprogram során. A Pest megyei település külterületén található állami tulajdonban lévő földterületen ugyanis a kormány egy olyan telepet kívánt létrehozni, ahol a hitelválságba került családok élnének. Az építkezés azóta felgyorsult. Ma már mind a nyolcvan lakóház áll, jelenleg a belsőépítészeti szerelések zajlanak. Mint Turi Attila fogalmazott: „a kormány mindenképpen meg kívánta segíteni a bedőlt hiteleseket. A létrehozott telepet ez irányú kísérletnek lehet tekinteni. Ilyet még egyetlen kormány sem csinált. Szerintem az ócsai tapasztalatok levonása mellett a programot a cigánytelepek felszámolásának irányába, vagy a szociális bérlakásprogram továbbvitelének szándékával kell folytatni."

Jánosi János építész az építkezés részleteiről beszélt. Megtudtuk: a fővárosi Wekerle-telephez hasonlítóan zárt, centrális jellegű városrész tervét hagyta jóvá a kormány. Az elképzelések alapján a tájképbe illeszkedő lakóházak születtek. Október elején kezdtek épülni ezek a hajlékok, karácsonyra már állt az összes épület, a nyárra pedig már birtokba is vehetik a lakóik. A hamisítatlan falusi idillt idéző épületek mindegyikének van saját kertje.

Horváth Zoltán, Ócsa város főépítésze hangsúlyozta: a telep egy külterületi szántóra épült. Az építkezést megelőzően Ócsa városa igen előnyös szerződést kötött a magyar állammal. Eszerint a kormány nemcsak hogy felújítja a már meglévő bölcsődéjét, óvodáját és iskoláját, hanem még új óvodát és bölcsődét is épít.

January 23, 2013