2019. április 9. | 19.30 – Francia sanzonest a Pesti Vigadóban

J'AIME LA CHANSON – Három francia lelkű művésznő, Csemer Bogi, Kárász Eszter és Tompos Kátya a Pesti Vigadó sanzonestjén.

2019. április 8. | 19.30 – Szó • szín • játék – Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból

színpadi játék
A Soproni Petőfi Színház, a Csallóközi Csavar Színház, a Mikházi Csűrszínház, a Forrás Színház és a Malom Színház koprodukciója

Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből. Bergman olyannak mutatja hőseit, amilyenek. Ahogy ő maga mondta a forgatás után: külön örömöt okozott számára a tudat, hogy bosszanthatja vele az összes művészileg kifinomult embert, akik utálnak mindent, ami érthető.

2019. március 28. | 18.00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék | András Ferenc filmrendező

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal András Ferenc filmrendezőről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni.

2019. március 20. | 19.30 – Isten nem szerencsejátékos – Gyurkovics Tibor emlékezete

A Magyar Művészeti Akadémia Szó • szín • játék című színpadi sorozatának előadása a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán a 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor íróra emlékezve.

2019. március 13. | 18.00 – Marosvásárhelytől Szentendréig | Aknay János művei a Szepessy-gyűjteményben

Aknay János szentendrei festőművész és Szepessy László marosvásárhelyi gyűjtő termékeny együttműködésének köszönhetően az Aknay-művek sorsa, egyben maradása közgyűjteményi formában is biztosítva van. A MANK Galéria tárlata márciusban a Szepessy-gyűjtemény műkollekcióját mutatja be a közönségnek.

2019. március 5. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Hoppál Mihály néprajzkutató

Az MMA Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp című programsorozatában Hoppál Mihály etnológus, folklóristával Szemadám György festőművész, az MMA rendes tagja beszélget az MMA-irodaház rendezvénytermében.

2019. február 28. – Utazás a valóságon túlra – David Lynch: Small Stories / Kis történetek

Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a Budapest Fotófesztivál igazi különlegességgel és egyben közép-európai premierrel nyitja meg 2019-es rendezvénysorozatát február 28-án a Műcsarnokban. A harmadik éve megrendezett Fesztivál nyitókiállítását nem más, mint David Lynch, az amerikai függetlenfilm élő legendája, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész jegyzi.

2019. február 28. | 18:30 – Haza a mélyben II. – Kortárs öko-regionalista építészet Romániában | Péterffy Miklós

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének kortárs öko-regionalista építészeti sorozata tavaszi félévének második előadója Péterffy Miklós építész, aki így vall munkásságáról: „Előadásomban munkáim létrejöttének módját vizsgálom, a hogyanra és a miértre koncentrálva és e cím által keretbe foglalva. Ez önismereti boncolgatás is a javából… Mindkét országban épültek és valósultak meg munkáim Csíkszeredától Szombathelyig. Jó így létezni, örömmel tölt el… Másképp nem is tudnám csinálni. Értelmet nyert az ITTHON és az OTTHON."

2019. február 28. – április 28. – Aknay János: Égi és földi geometria

Nagyszabású kiállítással tiszteleg a Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Aknay János előtt a szegedi Regionális Összművészeti Központ (Reök). Az alkotó 70. születésnapja alkalmából, február 28-án nyílik meg a több mint kétszáz Aknay-művet magába foglaló tárlat, az Égi és földi geometria. Az átfogó, életmű jellegű kiállítás az aktív mester mindegyik korszakából prezentál jelentős műveket. Kiemelkedő festői és grafikusi tevékenységének számos visszatérő motívumát fedezhetik fel a látogatók; ilyenek az angyal, bábu, kereszt, ház, ablak, valamint a magyar és székely rovásírás motívumai.

2019. február 27. | 17.00 – Az MMA Kiadó könyvbemutatója

A Magyar Művészeti Akadémia Közelképek írókról című kismonográfia-sorozatának három új kötetét mutatja be az MMA Kiadó. A bemutatásra kerülő kötetek: Márkus Béla: Szilágyi István; Jánosi Zoltán: Oláh János; Cs. Nagy Ibolya: Király László. A rendezvényen műhelybeszélgetések hangzanak el. A kötetek szerzői mellett ezúttal Király László Babérkoszorú-díjas költő, Szász László irodalomtörténész és Bíró Gergely szerkesztő vesznek részt a beszélgetésekben. Helyszín: Pesti Vigadó, Fogadótér.

2019. február 21-től május 9-ig kéthetente csütörtökön – Esték a Hild-villában

Művészetelméleti előadás-sorozat a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet szervezésében. A sorozat 2019. tavaszi évada a "Krisztus kenyér s bor színében…" Az Eucharisztia hatása a ma emberére témát járja körül. A 18 órakor kezdődő előadások helyszíne az MMA MMKI székháza, a Hild-villa (1121 Budapest, Budakeszi u. 38.).

2019. február 21. | 19.00 – Grendel Lajos-emlékest Somorján

Grendel Lajos Kossuth-díjas íróra, az MMA néhai tagjára emlékeznek a Somorjai Kaszinó civil szervezet szervezésében. Az esten részt vesz Tőzsér Árpád költő, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja is.

2019. február 21. | 17.30 – Építészklub | Török Ferenc és Krizsán András

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2017-ben indította el klubestjeit a Kecske utcai Makovecz Szalonban, ahol egy-egy akadémikus és köztestületi tag mutatja be épp futó munkáit, tervezési feladatait, az őket foglalkoztató építészeti (vagy egyáltalán nem építészeti) gondolatokat és érzéseket. Az ez évi első, februári klub építész-párosa Török Ferenc építőművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja, előadásának címe: Hivatás-építés; míg Krizsán András „... köveket keres, hogy templom épüljön" címmel tart előadást. Az előadások után (és alatt) várják a szakmai, baráti hozzászólásokat, valamint lehetőség nyílik a kötetlen beszélgetésre.

2019. február 21. | 17.00 – „…már százezer éve nézem, amit meglátok hirtelen…" | Varga Patricia Minerva festőművész kiállítása

A tárlatot Szemadám György festőművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja nyitja meg a Csepel Galériában.

2019. február 20. | 18.00 – Zalaváry Lajos építész (1923–2018) emlékkiállítása

Az egy évvel ezelőtt elhunyt Zalaváry Lajosra (1923–2018), kétszeres Ybl- és Kossuth-díjas építészre, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjára emlékezik a HAP Galéria kiállítása a FUGA Budapesti Építészeti Központban. Az emlékkiállítást Marosi Miklós építész, az MMA alelnöke nyitja meg.

2019. február 20. | 17.00 – India, a szépség koldusa | Sára Sándor fotókiállítása

Sára Sándor Kossuth-nagydíjas operatőr, rendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja fotókiállítása nyílik meg a Budavári Önkormányzat és a Tér-Kép Galéria szervezésében.

2019. február 20. | 17.00 – Könyvtári beszélgetések | Művészetpedagógia és olvasásfejlesztés

Különböző kutatási eredményekből tudjuk, hogy mind az olvasásnak, mind a művészetekkel való találkozásnak személyiség-, illetve közvetve társadalomfejlesztő hatása van. Mind a két szakterület vonatkozásában érvényes, hogy a kifejtett pozitív hatások kiegyenlítik a szociokulturális háttér különbségeiből fakadó hátrányokat. A könyvtár vendégeként két neves szakember, Solymosi Tari Emőke, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, az MMA Művészetelméleti tagozatának vezetője, a Pastorale- és a Felfedezőúton-sorozat szerkesztő-műsorvezetője és Péterfi Rita, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum főigazgatója (olvasáskutató) osztja meg tapasztalatait egymással és az érdeklődő közönséggel.

2019. február 18. | 17.00 – Alkotói tárlatvezetés Dévényi Sándor építész kiállításán

A hetvenéves Dévényi Sándor építőművész kiállítása a Pesti Vigadóban sokrétű munkásságát mutatja be, különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő munkáit öleli fel. A kiállításon február 18-án (hétfőn) 17 órakor alkotói tárlatvezetésre várják az érdeklődőket. (A tárlatvezetésre a galeria@vigado.hu címen lehet regisztrálni.) A tárlat március 24-ig látogatható a Vigadó Galéria földszinti kiállítóterében.

2019. február 16. – március 24. – Derkó 2019

A Derkovits Gyula festő- és grafikusművészről elnevezett ösztöndíjat művészkörökben évtizedek óta Derkónak nevezik. A díjra a 35. életévüket be nem töltött művészek pályázhatnak, és legfeljebb három egymást követő évben nyerhetik el. Az ösztöndíj összege 2019-ben az MMA kezdeményezésére lett a korábbi évek juttatásainak kétszerese, havi bruttó 200.000 Ft. A zsűrizés folyamata után megvalósuló, a Műcsarnokban megrendezett kiállítás évek óta a friss ösztöndíjasok bemutatkozásának jelentős fóruma. A tárlat egyfajta válogatott seregszemle, amelyből új utak indulhatnak, csoportos vagy önálló kiállítási felkérésekkel. A tárlat megnyitója egyúttal az ösztöndíjat elnyert művészek köszöntése is.

2019. február 15. | 18.00 – Gaál József: Corpus Hystericum

Az idei évben 20 éves Godot Galéria ünnepi eseményeinek egyik fő eleme, hogy a galéria a legfontosabb művészeinek egy-egy olyan tárlatot rendez ebben a jubileumi esztendőben, ahol az adott művész legfrissebb alkotásait mutatja be a közönségnek. Arra szeretnék ezzel felhívni a figyelmet, hogy bár a kortárs művészet élő klasszikusairól beszélünk, ők mégis mind a mai napig folyamatosan alkotó izgalmas művészek, akik reagálnak az őket körülvevő valóság történéseire, a képzőművészeti élet változásaira. Ebben a sorozatban az első Gaál József, aki a Godot Galériával legrégebben együtt dolgozó művész.

// ]]>