2018. június 2. – július 29. – Téralakítás szabad kézzel

A Magyar Belsőépítész Egyesület (MABE) kiállításán a magyar építőművészet olyan részének bemutatását tűztük ki célul, amely a magyar téralkotás eddig még rejtett területe. A magyar belsőépítészet értékeit szeretnénk a felszínre hozni azért, hogy a belsőépítészek által készített rajzokon keresztül megmutassuk munkájuk szerepét és jelentőségét az ember által használt tér formálásában.
A tárlat áttekintés arról, hogyan változott az elmúlt hetven évben a belsőépítész tervező víziójának, a belső tér kialakításának rajzon keresztüli megragadása és ábrázolása. A belsőépítész közösség ezzel a kiállítással járul hozzá a magyar építőművészet kulturális örökségéhez.

2018. május 31. | 18:00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Bán Ferenc építőművész

A Magyar Művészet Akadémia köztelevízión is futó portrésorozatának – melyben 52 perces, akadémikusokról készült portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készülnek – egyes darabjai időről időre az MMA székházában is vetítésre kerülnek. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának tavaszi programjában ezen a csütörtökön Bán Ferenc építőművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja építészi munkásságába nyerhetünk bepillantást a róla készült portréfilmen keresztül.

2018. május 29. ǀ 18:00 – Keddi Kaleidoszkóp – Kiss Anna, költő

Kiss Anna Kossuth-díjas költővel, a nemzet művészével, az MMA rendes tagjával Ács Margit író, az MMA rendes tagja beszélget a Pesti Vigadóban.

2018. május 25. – július 22. – A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai 2016–2017 ǀ Kiállítás

A kamaratárlat a 2016-2017. évben az MMA Képzőművészeti Tagozata Művészeti ösztöndíjában részesített Olajos György és Sulyok Gabriella képzőművészek, Rabóczky Judit Rita és Verebics Ágnes Fiatal művészeti ösztöndíjat elnyert alkotóművészek, valamint Kelemen Károly, az MMA Képzőművészeti Tagozat 2016. évi díjazottja munkáit mutatja be.

2018. május 25–27. – Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

2018. május 25. és 27. között ismét Nemzetközi Természetfilm Fesztivált rendeznek Gödöllőn. A Fesztivál keretein belül 2018-ban a szervezők két filmszemlét tartanak: a Nemzetközi Filmszemlére többek között természeti értékeinket bemutató televíziós produkciókkal, rövidfilmekkel, dokumentumfilmekkel lehetett nevezni, a Kárpát-medencei Filmszemlére pedig olyan alkotásokat vártak, amelyek a Kárpát-medencének, mint Európa egyik különleges klimatikus és geológiai helyének értékeit és kulturális örökségét dolgozzák fel. A Magyar Művészeti Akadémia szakmai együttműködő partnerként járul hozzá a 2018. évi Nemzetközi Természetfilm Fesztivál megvalósításához.

2018. május 17. | 16:00 – Palotai János: ÉLET-MŰ | Könyv Benkő Imre fotóművészről

A Balázs Béla-díjas Benkő Imre fotóművész a dokumentarista fotográfia megkerülhetetlen és egyben összetéveszthetetlen alakja. Az MMA Kiadó gondozásában megjelent új kötet, Palotai János monográfiája eredeti fotókkal gazdagon illusztrálva mutatja be pályaívét és egyedi hangvételű életművét, melyet mind a szakma, mind a nagyközönség ismer, sőt, elismer. A könyvet az MMA Kiadó a szerző és a művész segítségével mutatja be a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

2018. május 17. – július 8. – Szín-Játék | Duncsák Attila festőművész kiállítása

Az ungvári születésű, Kassán élő Duncsák Attila képzőművész – aki korábban murális munkákat készített és üvegművészettel foglalkozott – az utóbbi negyedszázadban készült festményein a színház, a karnevál, a maskarák világa, az álarc alá rejtőzés tematikája és groteszksége dominál. Kiállítása a Vigadó Galériában ezeket a színekkel játszó, metaforikus képeit mutatja meg.

2018. május 16. | 19:30 – SZÓ•SZÍN•JÁTÉK | Oberfrank Pál estje

„Ez hát az én országom?" Kortársak között

Válogatás az elmúlt negyven év magyar költészetének legjavából, XXI. századi magyaroknak. Az MMA tagja, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész estjén többek között Csoóri Sándor, Kányádi Sándor, Ágh István, Baka István versei hangzanak el, de hallhatunk műveket a fiatalabb nemzedékek költőitől is. Zenei közreműködő: Oberfrank Péter Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. A program díjmentes, de regisztrációhoz kötött!

2018. május 14. ǀ 18:00 – Vonalak varázslói – grafikai kiállítás

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgalériájában nyílik rendhagyó kiállítás Gyulai Líviusz grafikusművész, az MMA rendes tagja; Bertalan Tivadar festő, grafikus, az MMA rendes tagja és Gaál Tibor grafikáiból.

2018. május 10. – Rodostója volt London | Emlékülés Szabó Zoltán (1912–1984) tiszteletére

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2018. május 10-én konferenciát rendez Szabó Zoltán író, esszéista emlékére, aki a külföldre szakadt magyar írók egyike. Helyszín: A Magyar Művészeti Akadémia székháza – Pesti Vigadó, Makovecz terem (1051 Budapest, Vigadó tér 2. IV. emelet). A konferencián a részvétel előzetes, online regisztrációhoz kötött.

2018. május 9. | 18:00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Haumann Péter színművész

A Magyar Művészet Akadémia a köztelevízión is futó portrésorozatának – melyben 52 perces, akadémikusokról készült portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készülnek – egyes darabjai időről időre az MMA székházában is vetítésre kerülnek. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának tavaszi programjában ezen a csütörtökön Haumann Péter színművész, az MMA rendes tagja életművébe, pályájába nyerhetünk bepillantást a róla készült portréfilmen keresztül.

2018. május 8. ǀ 18:00 – Keddi kaleidoszkóp ǀ Mihályi Gábor, koreográfus

Mihályi Gábor koreográfussal, az MMA levelező tagjával Hegedűs Sándor tánctörténész beszélget a Pesti Vigadóban.

2018. május 5. – Hetedik Nyitott Ház | Fesztivál

Hagyományok és modernkori igények, melyeket a művészet és a kultúra kapcsol össze: koncertek, előadások, workshopok, idegenvezetések, kiállítások – ingyenes programok egész nap a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

2018. május 3. | 18:00 – Tavaszi Irodalmi Gála

Az MMA Irodalmi Tagozatának – már hagyománnyá váló – Tavaszi Irodalmi Gálája vers- és próza-összeállítást mutat be neves színészek, művészek előadásában a Pesti Vigadó dísztermében.

2018. április 24. – Olvasópróba Fekete Vincével

A Petőfi Irodalmi Múzeum Olvasópróba című sorozatában a Kézdivásárhelyen élő, a hazai tájjal, az erdőkkel összeforrt költő, Fekete Vince új kötetéről beszélget Ács Margit íróval.

2018. április 23. – Devich János növendékeinek hangversenye 2.

A Pesti Vigadó Makovecz termében 2018. április 23-án 19.30 órakor növendékei adnak koncertet Devich János csellóművész, zeneművész az MMA néhai tagja tiszteletére.

2018. április 22. – Szent György-nap – pásztornap

A Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 című kiállítás kísérőrendezvénye a Műcsarnokban, az MMA intézményében Szent György-naphoz kötődően, ahol a programok középpontjában a pásztorművészet áll.

2018. április 21. – Adigzsi, a tuva sámán – Kanalas Éva alkotása

Magyar filmalkotás bemutatója az Uránia Nemzeti Filmszínházban a tuva sámánhagyományról. A film utómunkálatait az MMA támogatta. További vetítési időpont: 2018. május 6. (vasárnap), 11.00 óra

2018. április 21. – augusztus 20. – Kéz–Mű–Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon, 2018

A Magyar Művészeti Akadémia által öt éve elindított és a Műcsarnokban megrendezett idei Szalonon azon népi kézműves mesterek, művészek mutatkoznak be, akik alkotómunkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak. A hetvenes évek nomád nemzedéke, táncházas generációja új, friss szemléletet hozott a népművészetről korábban alkotott képbe. A néptánc lekerült a színpadról, és a használat, a funkció és a forma előtérbe helyezésével életre keltek a kézműves tárgyak. Mindezek hatására a népi kultúra megélhetővé vált. Erre utal Sebő Ferenc híressé vált mondása: „a hagyomány nem rab, hogy őrizzük, nem beteg, hogy ápoljuk, a hagyományt megélni kell."

2018. április 20. | 20:00 – Francia–magyar kórushangverseny

Április 20-án este különleges hangversenyre várják az érdeklődőket a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomba. A Choeur Pléiade és a Kollár Éva vezette Budapesti Monteverdi Kórus közös koncertjén G. Fauré, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán művei mellett a Magyarországon ritkán hallható oratórium, Camille Saint-Saëns: Requiemje is fölhangzik. Közreműködik a Grazioso Kamarazenekar. A belépés díjtalan.

// ]]>