Bp. III., Kecske u. 25.
2015. január 28.
Térdeplő formák és társaik;
Plasztikai dimenziók, alkotói folyamatok –
B. Laborcz Flóra ötvösművész és
Benedek József szobrászművész előadása.
Háznagy: Simon Károly
Benedek József és B. Laborcz Flóra

Térdeplő formák és társaik

Rendhagyó előadáson vehettek részt a Kecske utcai vitafórumon megjelentek, hiszen B. Laborcz Flóra és Benedek József személyében nemcsak két kiváló szobrászművész gondolatait hallgathatták meg, de a művészházaspár által életre keltett B-L Kiállítótermet is megismerhették. A háznagyi teendőket az est során Simon Károly látta el.
Az erdélyi gyökerekkel rendelkező Benedek József sajátos hangulatú szobrait és térplasztikáit mutatta be, melyeket okkal nevezett muzikális hatású, légies téralakzatoknak. Mint fogalmazott: „az alkotó tevékenység mindig valamilyen többlettel zárul. Csakhogy minél jobban megközelítjük a művészeti folyamatot, az annál inkább lefordíthatatlanná válik. Érdekes tehát tetten érni, hogyan jön létre a mű, hogyan alakul át és ölt testet a gondolat. A hagyományos értelemben vett szobrok esetében többnyire a tér felületét látjuk. Térrendszerük számomra a vízszintes terjeszkedést idézi. Én olyan térkompozíciókban gondolkodom, amely a természettel való kapcsolatból és a befoglaló anyagformákból születik meg" - mondta. A rá jellemző alkotói folyamatról kifejtette, hogy a természeti tér hatására először olyan rajzokat készít, amelyek vonalakból, sűrített helyekből, „felfőkből" állnak, hogy aztán ezek az alkotások adhassák a térkompozíciók alapjait. Szavai szerint: „az így létrejött érdekes motívumok és a formavilág olyan, különleges térkapcsolatokat hoznak létre, amelyeket képbe formálok és megfestem azokat". Diaképekkel illusztrált előadásában Benedek József kitért a térplasztikái sajátosságát adó „hajtogatott térre" is, amelyek túllépnek a geometriai alapformák világán. E kapcsán elmondta: „a térplasztikák a valóság mélyebb formáit teszik láthatóvá. Lelki világunk belénk kódolt ösztönei a fizikai térben jelennek meg. Műveim szerkezetébe belép az élő anyag, ami számomra új térlehetőséget teremt" – mondta Benedek József.
B. Laborcz Flóra diaképekkel gazdagon illusztrált előadásában az általa életre keltett térdeplő formájú térkompozícióit mutatta be, melyek légies stílusát az ötvöstechnika eszközeivel alakította ki. Születésük kapcsán elmondta: a szobrok az „eső és felfő alapgondolatából virágoztak ki. A felhő és csipkeszerűen, légiesen könnyű művekben az élő anyag lelkiségére próbáltam ráérezni. Ezt igyekeztem munkáimban megjeleníteni" – mondta művei kapcsán B. Laborcz Flóra.
January 29, 2015