Könyv Kósa Ferencről

Őrizd az embert címmel megjelent a Magyar Művészeti Akadémia legújabb filmes monográfiája Kósa Ferencről. Kósa Ferenc, a 60-as években indult rendező meghatározó szerepet játszott a magyar filmművészet megújításában. Diplomamunkája, az 1956-os eseményeket forradalomnak nevező, ezért évekig betiltott Tízezer nap a legjobb rendezés díját nyerte el a '67-es cannes-i filmfesztiválon. Munkásságát később is drámai erejű művek fémjelzik. A most kiadott, DVD-melléklettel is ellátott kötet elemzések, visszaemlékezések, interjúk során keresztül mutatja be a nyolcvanéves rendező pályáját.
Kósa Ferenc a filmkészítőknek ahhoz a nemzedékéhez tartozik, amely a hatvanas években kezdte el pályáját, s tehetsége és elhivatottsága révén meghatározó szerepet játszott a magyar filmművészet korabeli megújításában. Már első játékfilmje nemzetközi figyelmet keltett. Főiskolai diplomamunkája, az 1956-os forradalmat forradalomnak nevező, ezért évekig betiltott Tízezer nap a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es cannes-i nemzetközi filmfesztiválon. Munkásságát a továbbiakban olyan jelentékeny, drámai erejű művek fémjelzik, mint az Ítélet, a Nincs idő, a Hószakadás, a Balczó András próbatételeit felidéző Küldetés, a dr. Béres József pokoljárását bemutató Az utolsó szó jogán, továbbá A mérkőzés vagy A másik ember.
Ezek a filmek művenként változó hangsúllyal ugyan, de újra és újra azt a kérdést teszik fel, hogy vajon alkotója-e az ember önnön sorsának, vagy csupán a dolgok elszenvedésére ítéltetett? Kósa Ferenc hősei erkölcsileg is megformált emberek, akik mindenekelőtt önmaguktól kérik számon a történelmet, ezért aztán rendre konfliktusba kerülnek a létezés nyomorító hatalmaival.
Könyvünk műfaja szerint szöveggyűjtemény, amely arra vállalkozik, hogy elemzések, visszaemlékezések, dokumentumok és interjúk révén bemutassa a rendező pályájának sajátosságait, s felidézze annak főbb állomásait. Szerepünk a tárlatvezetőéhez hasonlatos, arra törekedtünk, hogy a filmekről közölt hasznos információkkal kedvet csináljunk az olvasónak (nézőnek) a Kósa-filmek világának közelebbi megismeréséhez. A kötetben található szövegek egy része korábban már megjelent, más részük viszont – köztük Kósa Ferenc számos írása, illetve a vele készített levélinterjúk – itt olvasható először.
A kötet végén részletes filmográfia és válogatott bibliográfia található.

Őrizd az embert – Kósa 80
DVD-melléklettel (rendező: Buglya Sándor)
Pörös Géza tanulmányával
478 oldal, 4800 Ft

A kiadvány kapható az Ünnepi Könyvhéten, az MMA Kiadó pavilonjában, az Írók Boltjában, a Fókusz Könyváruházban, vagy megrendelhető a www.bookline.hu weboldalon. Kósa Ferenc 2018. június 9-én 10.30 órától dedikálja könyvét a Vörösmarty téren.