Kodály katonája

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-, Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas Szőnyi Erzsébet zeneszerzőt, zenepedagógust 93. születésnapja alkalmából köszöntötték május 10-én. Az est háznagyi teendőit Szőnyiné Szerző Katalin látta el, Szőnyi Erzsébet műveit pedig Nagy Márta zongoraművész és Molnár Tímea énekművész adta elő.
A születésnap alkalmából levetítették a Tóth Péter Pál rendező által készített Kodály katonája című dokumentumfilmet, melyet az MMA megrendelésére néhány évvel korábban készített a most 93 éves zeneszerzőről. A filmből, melyben Szőnyi Erzsébet vall életéről, kiderül, hogy a fővárosban zeneszerető és értő, polgári, középosztálybeli családban látta meg a napvilágot, s szülei minden lehetőséget megadtak számára ahhoz, hogy kibontakoztassa képességeit. Mert már korán kitűnt zenei tehetsége. Szülei támogatták ezirányú tanulmányait. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1942 és 1947 között szerezte. Olyan, azóta legendássá vált, híres tanárai voltak, mint például Bárdos Lajos, Vásárhelyi Zoltán, Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Weiner Leó, vagy Ferencsik János. Mint a filmben Szőnyi Erzsébet elmondta: Kodály Zoltán segítségével tudott kijutni Párizsba, hogy a francia fővárosban 1947 és 1948 között elvégezhesse a Conservatoire-t, ahol Tony Aubintól, Nadia Boulangertől, illetve Olivier Messiaentől tanult. „Zeneileg, muzikálisan több az, amit mi csinálunk, technikailag csodálni lehet ugyan azt, amit ők csinálnak, de mégsem kell azt követni – mondta el a filmen az ünnepelt. – Minekünk azon az úton kell járnunk, amit annak idején Kodály Zoltán kijelölt."
Hazatérte után a Zeneakadémián vállalt állást, ahol 1960-tól tanszékvezető egyetemi tanári megbízatást kapott. Szőnyi Erzsébet Kodály Zoltán zenepedagógiai módszerének világszerte ismert és elismert népszerűsítője. E kapcsán a filmben elmondta: „a módszer fontos lépés volt a zenepedagógiában. A gyermekek életkori sajátosságainak megfelelő éneklésen alapul. Olyan, értékes zenei anyagot kell tanítani, ami később kibontakoztatja a tanulóban lévő értékeket. A Kodály által megfogalmazott célokat most is magaménak vallom. Amíg élek, Kodály katonája leszek".
12 / maig / 2017  |  szőnyi erzsébet akadémiai szalon