Fekete György és Sáros László köszöntése

Kettős születésnapi köszöntő zajlott október 11-én. Először Fekete Györgyöt (85.) az MMA tiszteletbeli elnökét, majd Sáros László György (70.) építészt köszöntötték pályatársai és tisztelői. A háznagyi teendőket Juhász Judit látta el.

Fekete György köszöntése a Borbás Tamás által rendezett portréfilm részletének levetítésével kezdődött, ám ez a negyed óra így is kerek egésznek bizonyult, hiszen érzékletesen bemutatta a belsőépítész, iparművész munkásságát s gondolkodását. Felidézte a Magyar Kultúra Napja és a Nemzeti Kulturális Alap létrehozását. Ez utóbbi kapcsán úgy fogalmazott, hogy az az „elmúlt 21 év egyetlen olyan intézménye, amelynek a létét nem, legfeljebb csak a módszereit kérdőjelezték meg". A legszebb tervezési feladatának a Néprajzi Múzeumban berendezett, de napjainkra már elbontott kiállítás belsőépítészi munkáját, a legjelentősebbnek tartott könyvének pedig a Bátorító című művét nevezte. Legendás munkabírása kapcsán kifejtette: „testi-szellemi frissességem abból adódik, hogy három-négyféle munkát végzek naponta. Számomra ez adja az éltető erőt. Ha csak egyetlen dologra kellene koncentrálnom, akkor abba biztosan belehalnék" – mondta.

A portréfilmből megtudtuk, hogy Fekete Györgyöt jelenleg a mozaik-kollázsok készítése érdekli, s alapanyagként szívesen felhasználja a fát. E kapcsán úgy fogalmazott, hogy „párbeszédben van" a fával, melyet élő, s nem holt anyagnak tart, de azt is megtudtuk a portréfilmből, hogy „egyik mozaik csinálja a másikat". Ily módon ez a munka végtelen körforgást jelent számára. A Magyar Művészeti Akadémiát a portréfilmben „semleges, értékközpontú, s nemzeti" jelzőkkel említette, majd hozzátette, hogy „a magyar művészet fényes hőskorának" tekinti. Fekete György szerint „ha Magyarországnak valamiben is világképes valutája van, akkor az a kultúrája".

Sáros László Györgyöt születésnapja alkalmából Fekete György laudálta. Elmondta: az építészetet nagyon sokra tartja, hiszen a saját szakmája, vagyis a belsőépítészet sem lenne meg nélküle. A magyar építészetnek minden korban jeles képviselői voltak. Közéjük tartozik Sáros László György is. Mint fogalmazott: „boldog vagyok, hogy egy generációhoz tartozunk".

11 / octubre / 2017  |  fekete györgy sáros lászló györgy juhász judit