Az univerzum kerámiába merevedett cseppecskéi

P. Benkő Ilona köszöntése,Szemadám György ausztráliai csavargásai

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték P. Benkő Ilona Munkácsy-díjas keramikus művészt a Kecske utcai Makovecz Szalonban június 7-én. A háznagyi teendőket Csenkei Éva művészettörténész látta el, aki vetítettképes előadásban mutatta be P. Benkő Ilona művészetét.
Ünnepi laudációjában Csenkei Éva hangsúlyozta, hogy a távoli, s mégis oly közeli Erdélyben, Székelykeresztúron látta meg a napvilágot P. Benkő Ilona. Művészetét a nőiesen finom, de egyúttal férfiasan markáns kerámiák jellemzik, melyek úgy modernek, hogy egyúttal magukon hordozzák a rusztikus ősi, vad jegyeket is. Mint fogalmazott P. Benkő Ilona művei a minket körülvevő univerzum kerámiába merevedett cseppecskéi. „Nem kevesebbet, mint belső szellemi világunkat fedezhetjük fel általuk" – mondta. Csenkei Éva emlékeztetett arra, hogy az ünnepelt művészi pályája szegény körülmények között indult. A budapesti Képző- és Iparművészeti Iskolában érettségizett, majd a Magyar Iparművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol Borsos Miklós volt a mestere. Manapság az építészek elfordultak a kerámiától, de 1961-ben, mikor is P. Benkő Ilona megszerezte a diplomáját, még más volt a helyzet. A friss diplomás művész abban az időben számos megrendelést kapott.
Vetítettképes előadásában Csenkei Éva bemutatta a kazincbarcikai városi kórház, a szombathelyi gyermekotthon, vagy az egri gyermekváros falát napjainkban is díszítő kerámiákat, a nyíregyházi lakótelepen található kerámia-csobogót, a székesfehérvári Velinszky László Általános Iskola előtti játszóteret díszítő pirogránit kígyót, melyek mind P. Benkő Ilona keze munkáját dicsérik. Dísztárgyakat és használati tárgyakat készített samottból, porcelánból, valamint sómázas kerámiából. Mindezeket magas tüzű technikával, redukciós és oxidációs égéssel készítette, „a magas tüzű technológia új nyelvezetét fedezte fel".
P. Benkő Ilona ünnepi köszöntője mellett a Kecske utcai Makovecz Szalonban levetítették azt a filmet, amelyet Szemadám György festőművész, író készített. A Csavargások Ausztráliában doktor Hangayval című alkotás három évvel ezelőtt született meg, mikor is Szemadám György az Ausztráliába szakadt hazánkfia, Hangay György meghívására az ötödik kontinens földjén tudományos kutatómunkát folytatott annak érdekében, hogy a Természettudományi Múzeum rovar- és bogárgyűjteményét gyarapítsa.
31 / agost / 2017  |  szemadám györgy p. benkő ilona