2015. május 13. 17.30
Bp. III., Kecske u. 25.

Bertha Bulcsura emlékeztek

Születésének nyolcvanadik évfordulóján Bertha Bulcsura emlékeztek a Kecske utcában május 13-án. Az író, publicista személyiségét az egykori jó barát, Tamás Menyhért idézte fel, aki egyúttal a háznagyi teendőket is ellátta.
Ezt követően Borbély László hírlapíró, Vathy Zsuzsanna író, valamint Bertha Bulcsu özvegye, Nagy Franciska és az Olaszországban élő leánya, Bertha Franciska idézte fel emlékét. Az esten Bertha Bulcsu írásait Dóka Andrea színművész tolmácsolta.
A Kecske utcai fórumon a Duna Televízióban 1995-ben vetített, Esti kérdés című műsor archív felvételével idézték meg az író szellemét. A bejátszáson Bertha Bulcsu kifejtette: „ha az ember túlzottan távol tartja magát a hatalomtól, akkor nem valószínű, hogy bele tud szólni abba, ami az országban átgondolandó. Magyarországon időről időre felmerül, hogy az irodalomnak bele kell-e szólnia a társadalom, a politika gondjaiba. Ezt tette Móricz Zsigmond vagy Ady Endre a publicisztikáikban. Illetékesek voltak? Ilyen helyzetben vagyunk mi is, még akkor is, ha manapság nincsenek Hatvany Lajosok" – mondta Bertha, majd hozzátette: „Mi másfajta kapitalizmusra készültünk, mást vártunk, mint amit kaptunk. Nem az érkezett meg, amit reméltünk, hanem egy ócska, száz évvel ezelőtti változata, amely gyarmatosítani óhajt minket. Manapság úgy bánnak velünk, mint a bennszülöttekkel. Ebben a helyzetben az írónak Magyarország érdekeit kell képviselnie". Bertha szerint „manapság az embereknek nincs jövőképük, e nélkül azonban erkölcsileg leépül a lakosság. Az ugyanis nem lehet életcél, hogy a Világbanknak, vagy a nemzetközi nagybankoknak fizessük a kamatokat" – mondta az 1995-ben vetített műsorban. Tamás Menyhért méltatása ehhez a gondolathoz csatlakozott. Mint fogalmazott: „Bertha Bulcsu bátran mutatta be a magyar valóságot. Merész képeket használt. Haláláig lírikus maradt. Úgy volt prózaíró, hogy a lírát mindvégig magával vitte, a természet szeretetét pedig észrevétlenül pakolta a zsebünkbe. Bárcsak ma lenne olyasfajta szellemi műhely, ahol a Bertha-féle tehetségek sora jönne közénk." Az író felesége, Nagy Franciska kifejtette, hogy férje eredetileg verseket írt, költőnek indult, novellista csak később lett; leánya, Bertha Franciska pedig elmondta, hogy édesapja szelleme mind a mai napig vele van. Vathy Zsuzsa Bertha Bulcsu ember- és történelemismeretére, valamint a Balaton és a vitorlázás szeretetére hívta fel a hallgatóság figyelmét. Kijelentette: „a végtelen pontosság igényét tőle tanultam. Sosem írt le olyant, amit nem ellenőrzött volna." Bertha Bulcsunak több írását megfilmesítették, így az est során erről is szó esett, mindenekelőtt Fehér Imre filmjéről, a Harlekin és szerelmeséről. Emellett felhívták a figyelmet D. Nagy Imre A gyanakvó ember című hiánypótló Bertha Bulcsu monográfiájára. Az est során elhangzott Bertha Bulcsu Jégnovella című elbeszélése és A filmgyártás titkai című tárcája. A közönség búcsúzásképpen Borbély László Sötétkék alkonyat című novelláját halhatta, amelyet a Harlekin és szerelmese című film ihletett.
20 / maig / 2015  |  bertha bulcsu