2018. szeptember 19. – Benkő Imre: UTAK: KÍNA, 1984–2018

Benkő Imre Prima Primissima díjas fotográfus, az MMA rendes tagja kiállítása nyílik a XX. kerületi Gaál Imre Galériában. A kiállítás 2018. október 4-ig tekinthető meg, díjmentesen. Cím: 1021 Budapest, Kossuth L. u. 39.

„Az Út örök és tétlen, mégis mindent végbevisz észrevétlen"
(Lao-ce: Az út és erény könyve)

1984-ben egy hónapig fényképeztem Pekingben és környékén, a kínaiak legnépszerűbb járművén kerékpárral ismerkedtem a hatalmas, de az egykori császári palota magasságához igazodó, többnyire földszintes világvárossal. Bepillanthattam a keskeny, sűrűn lakot „hutong"- ok és a tekintélyes Tienanmen tér mindennapi életébe is.
Ma már a felgyorsult fejlődésnek köszönhetően, a 21 milliós metropolisz egyre magasabb toronyházai között ívelő tíz, 4-5 sávos körgyűrűn személyautók tömege hömpölyög…
Szerencsém volt, már fiatal fotográfusként különböző ázsiai országokban fényképezhettem. Magával ragadott a különféle társadalmi keretek között élő nemzetek sajátos életmódja – érdekelt, mit tudok az emberi létről közvetíteni a fotográfia segítségével.
Kínában eddig hét alkalommal kalandoztam, térben és időben bővítettem fotógyűjteményem.                           
Az elmúlt években kínai és magyar fotográfusok néhányfős csapatával „A Selyemút tükrében" címmel Kína különböző tartományaiban (Szecsuan, Fudzsian, Kanszu, Senhszi, Jiangxi) fényképeztünk, szemlélődve ismerkedtünk a számunkra titokzatos kulturális hagyományokkal, a mindennapi élet sokféleségével.
Gyorstüzelő digitális korunkban, ma is fekete-fehér filmre készítem hosszú évekig készülő fotóesszéimet, a „szürke fényű" analóg nagyításaimon szinte újraálmodom élményeimet…
A dokumentarista szemléletű tiszta fotográfia egy tanulmányút, a világ megértése számomra. A keresett élmények alapján, a korjelenségek szubjektív lényegét szeretném képpé fogalmazni.
Az emberi létezés különféle színterein, az élet útjain szemlélődve, találkozásaim mintavételei, egyéni olvasatokat kínáló tér-idő metszetek, sajátos korlenyomatok.

Benkő Imre

// ]]>