2018. november 28. | 17.30 – Sára Sándor 85

Sára Sándor 85. születésnapján az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozat filmvetítéssel köszönti a mestert a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2018. november 28. | 15.00 – Szekfü András: Így filmeztünk | Az MMA Kiadó könyvújdonsága

VÁLOGATÁS FÉL ÉVSZÁZAD MAGYAR FILMTÖRTÉNETI INTERJÚIBÓL!
Az MMA Kiadó gondozásában megjelent Szekfü András: Így filmeztünk című kötete. A könyv a magyar film 1945 és '60 közötti mozgalmas időszakát a korszak alkotóival és politikai vezetőivel készült eredeti interjúk segítségével idézi fel.
Könyvbemutató: 2018. november 28-án (szerda) 15 órától a Filmesházban (Budapest, IX. kerület, Ráday utca 31K.)

2018. november 27. | 19:00 – Régi magyar táncok – A Jánosi Együttes koncertje

A műsor alapja az a három évtizede tartó kutatómunka, amelynek során körülbelül kétezer XVIII. századi, illetve ma is hallható táncdallam összehasonlítására került sor. E munka során huszonnyolc, a mai tánchagyományban is fellelhető táncnak sikerült a XVIII. században is már meglévő formáját felfedezni. Műsorunk ebből az anyagból ad válogatást a Pesti Vigadóban. Szervező az MMA Népművészeti Tagozata.

2018. november 26. | 19:30 – Szó • szín • játék – Különbéke

A Kaláka együttes és Rátóti Zoltán színművész, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője Szabó Lőrinc-estje a Pesti Vigadóban, szervező a Magyar Művészeti Akadémia.

2018. november 21. | 19:30 – Hommage à Erkel

2018-ban a Magyar Művészeti Akadémia zeneszerző tagjai (Balassa Sándor, Dubrovay László, Kocsár Miklós, Kovács Zoltán és Tóth Péter) Erkel Ferenc zeneszerző tiszteletére írt kompozícióival e hangverseny keretében tisztelegnek a szerző halálának 125. évfordulóján. A Savaria Szimfonikus Zenekart az MMA Zeneművészeti Tagozatából Kocsár Balázs, Kovács Zoltán, Medveczky Ádám és Záborszky Kálmán vezényli.

2018. november 21. | 19:00 – Győri Balett: Black to Say Silence

Sötét, csönd budapesti bemutató

A november 10-i győri premier után a fővárosban, a Müpában is látható a Kiss János vezette Győri Balett legújabb előadása. Táncköltészet az I. világháború befejezésének 100 éves évfordulója alkalmából a kortárs balett nyelvén.

2018. november 20. | 11:00 – Dvorszky Hedvig: Evezz a mélyre | válogatott publikációk és interjúk

A Kairosz Kiadónál jelenik meg Dvorszky Hedvig művészettörténész válogatott írásait tartalmazó könyve. A kötet bemutatóján a Magyar Művészeti Akadémia irodaházának rendezvénytermében a szerzővel Juhász Judit, az MMA szóvivője, valamint Mezei Károly, a Kairosz Kiadó főszerkesztője beszélget.

2018. november 19. | 18:00 – Sára Sándor 85

Sára Sándor 85. születésnapja alkalmából az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozat filmvetítéseket és kamara-fotókiállítást szervez tiszteletére a Pesti Vigadóban. A vetítések helyszíne a Sinkovits Imre Kamaraszínpad, a fotókiállítás a Sinkovits terem előterében november 19-től november 30-ig lesz látogatható.

2018. november 19. – Kortársunk Erkel

TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAK ERKEL FERENC HALÁLÁNAK 135. ÉVFORDULÓJÁRA

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet tudományos ülésén két, eleddig kevéssé figyelemre méltatott terület kerül középpontba: a művek politikai reprezentációhoz való viszonya, illetve a karmesteri-zenekarvezetői örökség.

2018. november 18. | 18:00 – Huszár Lajos szerzői estje

Huszár Lajos zeneszerző, az MMA rendes tagja 70. születésnapja alkalmából rendeznek szerzői estet a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

2018. november 18. | 17:00 – VI. Székesfehérvári Kórustalálkozó

Hatodik alkalommal rendeznek Székesfehérváron kórustalálkozót, aminek szakmai programját idén a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta. 

2018. november 15. | 18.00 – Élőfolyóirat a Műcsarnokban

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat estje: Közösségi értékmentés: a bukovinai székelyek nyelve (IV. évfolyam V. szám). Közreműködik: Fazekas Tiborc nyugalmazott egyetemi tanár, Salamon Gáspár tájnyelvi kutató, Szeifert Dezső informatográfus, kiadványgazda, projektaktor.

2018. november 15. | 17:00 – Vallomások – Ágh István Magyarkanizsán

Ágh István költő, író, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja irodalmi estje a szerbiai Magyarkanizsán. Költeményeit a szerző és Rátóti Zoltán színművész, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője előadásában hallhatják az érdeklődők. A beszélgetést Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA levelező tagja vezeti, ahol az est végén a vendégekkel kötetlen beszélgetésre is alkalma lesz a közönségnek.

2018. november 14. | 19:30 – Fókuszban a cselló II.

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának programján csellószólók mellett a Budapesti Csellóegyüttes szólaltatja meg Melis László, Bánlaky Ákos, Király László, Hollós Máté és Kovács Zoltán műveit.

2018. november 13. | 16:00 – A magyar nyelv napja megünneplése a Pesti Vigadóban

A gálaműsort az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával rendezik, szervező: az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöksége.

2018. november 12. | 17.00 – Ferenczes István: Veszedelmekről álmodom c. könyvének bemutatója

A Magyar Művészeti Akadémia, a Hargita Kiadóhivatal és a Kortárs Kiadó az MMA irodaházában (Bp. VI. ker., Andrássy út 101.) mutatja be Ferenczes István Veszedelmekről álmodom című könyvét. A szerzővel Ambrus Lajos író, a Kortárs Kiadó irodalmi vezetője, Lövétei Lázár László költő, a Hargita Kiadóhivatal igazgatója és Pécsi Györgyi irodalomtörténész, Ferenczes István monográfusa beszélget.

2018. november 9. | 18:00 – XXX. Őszi Kerámia Tárlat

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége székházában nyíló kiállítást, amit az MMA is támogat, Simonffy Márta MKISZ-elnök köszönti. A tárlatot N. Dvorszky Hedvig művészettörténész, az MMA levelező tagja nyitja meg.

2018. november 8. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – In memoriam Szőts István

Szőts István Kossuth-díjas filmrendező, az MMA posztumusz tiszteleti tagja húsz éve, 1998-ban hunyt el. A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata filmvetítéssel, beszélgetéssel és könyvbemutatóval emlékezik rá.

2018. november 8. | 17.00 Temesi Ferenc 49/49 című regényének bemutatója

A Magyar Művészeti Akadémia és a Scolar Kiadó szervezésében 2018. november 8-án mutatják be Temesi Ferenc Kossuth-díjas író, az MMA rendes tagja 49/49 című regényét a köztestület székháza, a Pesti Vigadó könyvtárában. A regényről Temesi Ferenccel Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára és Illés Andrea, a Scolar Kiadó főszerkesztője beszélget. Moderátor: Borbély László író, az MMA munkatársa. Közreműködik: Török Ádám fuvolista, énekes, dalszövegíró. • meghívó

2018. november 7. | 19:30 – Fókuszban a cselló I.

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának programján csellóművek – szólók és duók – szólalnak meg a Pesti Vigadó Makovecz termében.

// ]]>