Patrónus Arts díjátadó és születésnapi köszöntők

Hegedűs Andrea és Engelmann Tamás kapta az idei Patrónus Arts díjakat a november 22-én megtartott díjátadón. Aznap hetvenedik születésnapja alkalmából Prutkay Pétert, Szemadám Györgyöt és Stefanovits Pétert is köszöntötték. A háznagyi teendőket Juhász Judit látta el.
A Patrónus Arts díjait ezalkalommal Császár Miklós adta át. Köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a kitüntetést biztosító alapítvány magánszemélyek kezdeményezésére azért jött létre, hogy a háttérbe szorult művészek munkáját is elismerjék. Hat kategóriában osztják ki a díjakat, ez alkalommal az iparművészek és az építészek munkáját ismerték el.
Сряда, 2017, Ноември 22

„Az egek beszélik Isten dicsőségét…" – A telekfalvi csoda

A székelyföldi Telekfalva ősi templomát 2005-ben elvitte a víz – elevenítette fel a Kecske utcai Makovecz-házban megtartott szokásos szerdai, 2012. szeptember 19-i (háznagy: Kő Pál), előadáson a hét évvel ezelőtt történt tragédiát Török János, a Hevesi Református Egyházközség gondnoka. A Heves megyei kisváros parókiája ugyanis nagyon komoly segítséget nyújtott a hargitai színmagyar falu megsérült református templomának újjáépítésében.

Сряда, 2012, Септември 19

Évadkezdő est a Kecske utcában

Hagyományainknak megfelelően a Kecske utcai Makovecz-házban tartottuk azt az ünnepséget, amellyel útjára bocsájtottuk az idei évad szerdai előadás-sorozatát. 

Сряда, 2012, Септември 12

Úttalan utakon Lajtha Lászlóval – emlékest a művész 100. születésnapján

Bartók és Kodály mellett viszonylag ritkán emlegetjük Lajtha László nevét. Pedig a sokoldalú zeneszerző, tanár és népzenekutató Bartókkal és Kodállyal együtt kezdte meg népzenegyűjtő tevékenységét az 1910-es években. Persze a mellőzöttségnek oka van. Kultúrdiplomataként kiterjedt kapcsolatai voltak Nyugaton, ezért, miután 1948-ban a londoni kiküldetés után hazatér a kommunista Magyarországra, a rendszer nem várja tárt karokkal. 

Сряда, 2012, Юни 27

Kolozsvár képzőművészete

Június 20-án a Magyar Művészeti Akadémia Kecske utcai székházában Szűcs György, a Magyar Nemzeti Galéria megbízott főigazgatója mutatta be Murádin Jenő Kolozsvár képzőművészete című könyvét. (Murádin Jenő: Kolozsvár képzőművészete. Alkotói örökségünk a 19–20. századból. ARTprinter Könyvkiadó, Sepsiszent­györgy, 2011.)

Сряда, 2012, Юни 20

Szentföldi ásatások

A „Szerda esték a Kecske utcában" sorozat keretében, a június 13-i előadáson Vörös Győző egyiptológust hallgathatták meg az akadémikusok, aki a Szentföldi Magyar Ásatások a Holt-tenger keleti partján, Jordániában címmel tartott előadást: az ásatás 2009-es szerencsés kezdeteiről és a régészeti misszió legújabb sikereiről számolt be. Az est háznagyi teendőit Fekete György elnök látta el, szívélyesen üdvözölve a Művészeti Akadémia székházának visszatérő vendégét. 

Сряда, 2012, Юни 13
Първи Последно