Maróth Miklós, Kucsera Tamás Gergely és Fekete György

Európa és a migráció

Maróth Miklós előadása
 
Maróth Miklós Széchenyi-díjas klasszika-filológus és orientalista professzor az Európát sújtó migrációs helyzetről tartott előadást május 11-én a Kecske utcai Makovecz-szalonban. A háznagyi teendőket Kucsera Tamás Gergely látta el.
Európa lakossága 1915 után egy ideig növekedett, ez a gyarapodás a csúcsponton elérte a 20 százalékos szintet, aztán a stagnálást a fogyás követte. Az utóbbi években pedig nagyarányú és egyre gyorsuló ütemű népességszám-csökkenés tapasztalható az öreg kontinensen. Ezzel szemben ugyanezen időszak alatt például Egyiptom 11 milliósról 90 milliós, Irán 8 milliósról 80 milliós, Törökország pedig 15 milliósról szintén 80 milliós lélekszámú országgá vált – kezdte előadását Maróth Miklós, aki szerint Európa demográfiai adatai az etnikai vákuum irányába mutatnak. Ahhoz, hogy egy ország lakossága a következő nemzedék esetében is szinten maradjon, 2,5-ös gyermekvállalási arányt kell felmutatnia. Magyarországon ez az adat a Gyurcsány-kormány időszakában 1,2 volt, ami azért veszélyes, mert 1,3 alatt egy nép eltűnése megállíthatatlan. A mostani kormány családbarát politikájának köszönhetően hazánk 1,4-es mutatókkal rendelkezik. A Közel-keleti országokban azonban ezzel, az európai tendenciával pontosan ellentétes folyamatok zajlanak le.
Az egész régió a túlnépesedés felé halad. Oda jutottak, hogy már most is képtelenek eltartani a roppant nagyra növekedett létszámú embertömeget. Mint Maróth Miklós fogalmazott: „ezek az államok megoldhatatlan gazdasági nehézségekkel néznek szembe. Valójában tehát itt a lakosság nagyarányú elszegényedését tapasztalhatjuk, amit nem ellensúlyoz az amúgy is kiapadóban lévő olajkincs. Ki kell mondani, hogy a Közel-Keletről nem háborús menekültek, hanem gazdasági bevándorlók jönnek. Ha Európa befogadja azt a néptömeget, amit a Közel-Kelet nem tud eltartani, akkor szembesülnie kell azzal a problémával, hogy ez a néptömeg egyáltalán nem akar integrálódni.
Olyan, párhuzamos kultúrák jönnek létre, amelyek nem tudnak egymással mit kezdeni. Reménytelen helyzetben van a Közel-Kelet, Európa pedig nem ébredt rá a felelősségére. Ráadásul az úgynevezett arab tavaszt Európa félreértette. Mi itt úgy gondolkozunk, hogy a zsarnok megölése után a szabadságnak kell eljönnie. Az arab gondolkodás azonban másmilyen, ők ugyanis úgy vélik, hogy a zsarnok elűzése után az igazságnak kell eljönnie. Az igazság azonban egyedül csakis az iszlámban van" – mondta Maróth Miklós. Hozzátette: „a szekuláris nemzetállam és az iszlám alapjain felépített vallási állam kérdése még nem dőlt el". Mint kiemelte: „Európában annak köszönhetően van hetven éve béke, hogy az összes konfliktusunkat a Közel-Keletre exportáltuk. Az oroszok hatalmas haditechnikával vonultak fel Szíriában, ahol jelenleg az amerikaiakkal vetélkednek. Érthető, hogy az arab világ ellenséges érzelmekkel lép fel a Nyugattal szemben. Erről a területről akar tehát a fölösleges embertömeg Európába áramlani. A migránsok eddig Magyarországnak 80 milliárd forintba kerültek. Pontosan ennyi pénzt költött hazánk a stadionépítési programra. Csakhogy a migránsok tovább álltak, a stadionok pedig itt maradtak".
Maróth szerint „az a baj, hogy már eddig is bejött Európába egy másfél milliós tömeg, amelynek a nagy része nem is akar dolgozni, hanem a szociális ellátórendszerből kíván megélni. Nem is akarnak integrálódni, hiszen ők az igaz isten követői, bennünket lenéznek, ugyanakkor azt látják, hogy az adott ország perifériájára kerülnek. Gyűlölet alakul ki így bennük a befogadó nemzettel szemben. Mi pedig ölbe tett kézzel nézzük, hogy behozzák magukkal a rendetlenségüket. Európa bénult azzal a társasággal szemben, amelyik olyan rendetlenséget hozott magával, amelyhez mi nem szoktunk hozzá. És Európa védtelen ezzel szemben. Az integráció pedig csak azt hozza létre, hogy mi már nem tudjuk a saját földünkön a saját kultúránkat megvédeni. A tényeket végre egyszer ki kell mondani, a csökkenő lakosságszámot pedig nem a bevándorlókkal kell kipótolni. Európa azonban egyelőre úgy tűnik, hogy elvesztette az immunitását"– mondta Maróth Miklós.
 
Понеделник, 2016, Юни 6  |  kucsera tamás gergely maróth miklós