Jankovics Marcell

75 éves Jankovics Marcell

Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Balázs Béla díjas rajzfilmrendező, grafikus, kultúrtörténész, író, illusztrátor hetvenötödik születésnapját ünnepelték a Kecske utcai Makovezc Szalonban október 26-án. Az est háznagyi teendőit Szemadám György látta el.
A 75 éves művész köszöntése azzal kezdődött, hogy a megjelentek számára levetítették a Teremtés című animációs filmet. Ennek kapcsán Jankovics Marcell elmondta: az 1970-es évek legvégén kapott megrendelést egy egész estés, de epizódokra osztva akár még sorozatként is vetíthető animációs film elkészítésére, amely a Biblia történeteit mutatja be. Az első epizódon kilenc éven keresztül dolgozott, a teljes film azonban soha nem készült el, mert a megrendelő kihátrált a produkció mögül. A Szentírásban olvasható teremtés történetet bemutató könyv azonban elkészült, amely kapcsán Jankovics Marcell külön felhívta a figyelmet a zenei illusztrációkat kiválogató Sári László munkájára, valamint arra, hogy a filmben hallható idézeteket a Károli-fordítás 1908-as revíziója alapján gyűjtötte egybe. Hozzátette: a mű még számítógépes technikát megelőző korban készült. „Ez kifejezetten közösségi munka, hiszen animációt a legritkább esetben lehet egyedül csinálni" – mondta el az ünnepelt.
Szemadám György laudációjában hangsúlyozta, hogy Jankovics Marcell élete nyitott könyv. Bebizonyította, hogy a szó legtisztább értelmében vett nagy harcosnak tekinthető. Mint fogalmazott: Jankovics Marcellre is igaz Abraham Lincoln amerikai elnök egyik jeles mondata, amely úgy szól, hogy „nem a győzelemre esküdtem, csak arra, hogy igaz legyek. Nem a sikerre esküdtem, csak arra, hogy érdemes legyek a lángra, mely bennem ég".
Сряда, 2016, Ноември 2  |  jankovics marcell