Juraj Chimel és Répás Zsuzsanna

Visegrád 1335 – 1991 – 2016 – az MMA tablókiállítása a Cseh Centrumban

A Cseh Centrumban április 21-én nyílt meg a Magyar Művészeti Akadémiának a Visegrádi 4-ek történetét bemutató, az együttműködés 25. évfordulójára készített kiállítása.
A megnyitón Juraj Chimel, Csehország Budapestre akkreditált nagykövete mellett részt vettek a visegrádi országok nagykövetei, valamint a diplomáciai kar képviselői is. A Magyar Művészeti Akadémia részéről Répás Zsuzsanna főosztályvezető vett részt az eseményen.
Megnyitójában a cseh nagykövet kiemelte, hogy a kiállítás fontos szerepet tölt be a visegrádi együttműködés népszerűsítésében.

A kiállításról prof. emeritus Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke így vélekedett: „A történelemnek és nyomán az emlékezetnek kétféle lenyomata van. Egyik az írásos emlékezet, ami hatalmas szellemi tárházat jelent, a másik a vizuális, képi idézetek sokfélesége. Az írás a jövendőnek szól, a kép a jelent és a tetten érhető múltat rögzíti, de elér a holnapokig. Ez a kiállítás annak a bizonyítéka, hogy érdemes a szem érzékenységére és kíváncsiságára alapozni tudásvágyunkat. Most a természet, az épített környezet, a testvériesség politikai demonstrációi a képek mezején egy megértőbb jövő felé mutatnak és a remélt békességet vizionálják."
 
A kiállítás kurátora Gróf Péter, konzultánsa pedig Örkényi Zoltán volt.
 
A Képek egy közép-európai együttműködés történetéből című, hét tablóból álló vándorkiállítás a Visegrádi együttműködés történetét, a középkori királytalálkozót és az ezredforduló küszöbén kötött V4-egyezmény aláírási aktusát mutatja be. A vándorkiállítás előzménye a Visegrád 1335–1991–2013 című kiállítás volt, melyet korábban többek között Brüsszelben, Dublinban, Mexikóvárosban, Oslóban, Santiago de Chilében és Szentpéterváron tekinthettek meg az érdeklődők.
1335 novemberében I. Károly (1308–1342) magyar király fogadta ideérkező vendégeit, III. Kázmér (1333–1370) lengyel királyt, I. János (1310–1346) cseh királyt és fiát, Károly, morva őrgrófot. Reuss Henrik, a Német Lovagrend kulmi tartományfőnöke mellett, Wittelsbach Henrik bajor herceg, Rudolf szász herceg, Boleszló sziléziai és legnicai herceg is részt vett az eseményen. A találkozón sikerült megoldani a cseh és a lengyel király közötti vitás kérdéseket. A három király szövetséget kötött egymással és a bajor herceggel.
1991. február 15-én a királyi palotában írta alá Václav Havel csehszlovák, Lech Wałęsa lengyel köztársasági elnök és Antall József magyar miniszterelnök az országaik politikai és gazdasági együttműködéséről szóló egyezményeket.
2016. április 25.