Véget ért a barcelonai MECAL Filmfesztivál

A március 14. és április 2. között megrendezett rövid- és animációs filmek nemzetközi fesztiváljának idén Magyarország volt a díszvendége. Spanyolország egyik legrangosabb animációs seregszemléjének megnyitóján, március 11-én, Akadémiánk képviseletében Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára és dr. Kovács Barnabás hazánk barcelonai főkonzulja mondott beszédet, valamint – az alkotók jelenlétében – levetítették Rófusz Ferenc A légy című Oscar-díjjal méltatott alkotását.
A Fesztiválhoz kötődő esemény keretében Magyarország Barcelonai Főkonzulátusán március 14-én, nemzeti ünnepünk alkalmából megrendezett fogadáson levetítették Deák Kristóf filmrendező, a 2017. évi Oscar-díjjal méltatott Mindenki című kisjátékfilmjét. A rendezvényen – mások mellett – ünnepi beszédet mondott dr. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja.
A Fesztivál záróeseményén Akadémiánk képviseletében jelen volt Gyulai Líviusz grafikusművész, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja és Orosz István grafikus, filmrendező, az MMA rendes tagja.

A küldöttség – a filmfesztivál szervezői mellett – találkozott a Lleida-i Animációs Fesztivál igazgatójával, Carolina Lopez-zel is, akivel a jövőbeli együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak. A lleida-i fesztiválon különös hangsúlyt helyeznek az új, kísérleti jellegű alkotásoknak és teret biztosítanak a fiatal tehetségeknek is.
A delegáció emellett ellátogatott Sitges-be, ahol Mike Hostench-csel, a sitges-i filmfesztivál vezetőjével folytattak megbeszélést. Gyulai Líviusz, Orosz István és Varsányi Ferenc filmrendező, az MMA nem akadémikus köztestületi tagja tartott előadást a Katalóniai Nemzetközi Egyetemen (Universitat Internacional de Catalunya), ahol volt alkalmuk találkozni az egyetemen vezetőségével is.
Az 1999-ben alapított MECAL fesztiválon, melynek Barcelonában az ARTS SANTA MÒNICA ad otthont, három héten keresztül mintegy 5000 kisfilmet vetítettek le. A rendezvényen a spanyol és katalán filmszakmai közönség az utóbbi évek legjobb magyar kisfilmjeinek, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) alkotásainak vetítései mellett a Magyar Művészeti Akadémia Magyar animáció 100 című roll-up kiállításán keresztül is ízelítőt kaphatott a magyar animációról.