Bugát Pál (1793–1865) síremlékénél 2016-ban

Százhetvenöt éves a magyar tudományos ismeretterjesztés

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alapításának 175. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi megemlékezést a Pesti Vigadóban, ahol Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke úgy fogalmazott: az oktatás jövője a művészet és a tudomány különböző területeinek "egybeírásában" rejlik.
Fekete György szerint, ha az iskola belátható időn belül nem tudja keresztülvinni a művészet és tudomány integrációját, akkor a közművelődésnek, az ismeretterjesztésnek kell kísérletet tennie erre. Azt is hangsúlyozta, hogy a tudás a legfontosabb nemzetmegtartó erő.
 
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az eseményen a megújuló népfőiskolai mozgalom és a TIT kapcsolatáról tartott előadásában hangsúlyozta, hogy nincsenek értékek nélküli települések, ezek feltérképezésében és megerősítésében komoly szerepe lehet a népfőiskolával hagyományosan gyümölcsöző kapcsolatokat ápoló TIT-nek is. Az eseményen Hámori József akadémikus, a TIT elnöke köszöntőjében felidézte: az ismeretterjesztő szervezet elődjét 1841-ben alapították Bugát Pál vezetésével a reformkorban, a nemzeti történelem kiemelkedő időszakában. A tanácskozás Kiss László, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatójának Újdonságok a csillagok világában című előadásával folytatódott, Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a történelemkutatás és ismeretterjesztés kapcsolatáról beszélt, a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet vezetője, Gazda István pedig a TIT elmúlt 175 évét elemezte.