Szaúdi–magyar művészeti kapcsolatok

Prof. em. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára fogadta a Pesti Vigadóban Sultan Al Bazie urat, a Szaúdi Művészeti és Kulturális Egyesület (SASCA) elnökét és Jana Yamani asszonyt, az Outar International elnök-vezérigazgatóját. Az eseményen a művészeti és kulturális kapcsolatok mellett szó esett Bogányi Gergely zongoraművész, az MMA rendes tagja nagysikerű szaúdi koncertjeiről is.
A megbeszélésen részt vett Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Répás Zsuzsanna, az MMA Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának főosztályvezetője és Bogányi Gergely zongoraművész.
A szaúdi és a magyar tárgyalófelek egymás kulturális és művészeti értékeit méltatták, és kiemelten fontosnak nevezték az ifjú művésztehetségek felkarolását, szakmai támogatását. Fekete György kiemelte, hogy az összművészeti rendezvényeknek helyet adó Vigadó épülete szimbolikus jelentőséggel bír európai összehasonlításban is, hiszen itt a művészeti ágak szinte mindegyike megjelenhet. Ez hasonlatos az arab világ művészetfelfogásához, ahol nem határolódnak el egymástól élesen a művészeti ágak.
Fekete György támogatói levelet adott át Sultan Al Bazie elnök úrnak, melyben támogatásáról biztosította a szaúd-arábiai–magyar kulturális kapcsolatok fejlesztését, különös tekintettel a Szaúd-Arábiai Kulturális és Művészeti Egyesület törekvéseire a szaúdi kulturális és művészeti élet hagyományainak megőrzésére és fejlesztésére, valamint a nemzetközi kulturális kapcsolatok megerősítésére. Kifejtette, hogy az MMA örömére szolgál az Egyesület célkitűzése szaúd-arábiai zenészhallgatók külföldi intézményekben történő képzésének előmozdítására, illetve a zenei képzést biztosító ösztöndíjprogram kidolgozására.
A Magyar Művészeti Akadémia kész széleskörű szakmai segítséget biztosítani a Szaúd-Arábiai Kulturális és Művészeti Egyesületnek a szaúdi–magyar kétoldalú kulturális kapcsolatok fejlesztéséhez, valamint a tapasztalok átadása és további együttműködés kidolgozása érdekében az MMA nyitott kétoldalú együttműködési megállapodás megkötésére.
Április 18-án Rijádban, majd április 21-én a Dzsiddához közeli King Abdullah Economic City-ben volt látható és hallható Bogányi Gergely zongoraművész egyedi versenyzongorája egy-egy exkluzív este keretében, melyen mintegy 500-500 fős hallgatóság vett részt. Mindkét helyszínre egy-egy Bogányi-zongorát szállítottak a szervezők. A dzsiddai látogatás során Bogányi Gergely és Sultan Al-Bazai, a SASCA elnöke együttműködési megállapodást írt alá, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy ösztöndíjas szaúdi hallgatók folytathassanak a jövőben komolyzenei tanulmányokat Budapesten.
2017. május 23.