Megalakult az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Tárcaközi Bizottság

2023-ban ismét egy magyar város viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. A címviselést többéves előkészítő folyamat előzi meg. Ennek első állomásaként megalakult a Tárcaközi Bizottság, és alakuló ülésén elfogadta a pályázati felhívás véglegesítésének módját. A testület tagja a Magyar Művészeti Akadémia mindenkori elnöke is, a 2017. február 10-i alakuló ülésen Fekete György MMA-elnököt Jankovics Marcell alelnök képviselte.

A pályázat elkészítése és a nyertes címviselő város projektjének lebonyolítása önkormányzati feladat, azonban a hosszú távú fejlesztés tervezése, megvalósítása és üzemeltetése több kormányzati ágazatot is érint. Ezért a kormány döntött a tagállami feladatok ellátásának módjáról és az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Tárcaközi Bizottság létrehozásáról. A bizottság felállítása azért szükséges, hogy a pályáztatás során a nemzeti szempontok érvényesüljenek, a közpénzek optimálisan hasznosuljanak, és fenntartható fejlesztések valósuljanak meg.
A bizottság a kormány javaslattevő, véleményező, tanácsadó testülete. Elnöke Balog Zoltán, a kultúráért is felelős miniszter, titkára az EMMI kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, tagjai pedig az európai uniós ügyek koordinációjáért, az európai uniós források felhasználásáért, a kulturális örökség védelméért, a településfejlesztésért és településrendezésért, az általános politikai koordinációért, a helyi önkormányzatokért, az államháztartásért, a területfejlesztés stratégiai tervezéséért, az állami infrastruktúra-beruházásokért, az állami vagyon felügyeletéért, az állami vagyonnal való gazdálkodás szabályozásáért, a fejlesztési célelőirányzatok kezeléséért, szabályozásáért és ellenőrzéséért, a területfejlesztésért, a turizmusért, a külpolitikáért felelős miniszter által kijelölt személyek, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, illetve a Központi Statisztikai Hivatal elnöke által kijelölt személyek. Állandó meghívottja a megyei Jogú Városok szövetségének elnöke, valamint a Magyar Önkormányzatok szövetségének elnöke.
A bizottság alakuló ülésén elfogadta a pályázati felhívás véglegesítésének módját, és az Emberi Erőforrások Minisztériumát jelölte ki irányító hatóságként, hogy a címviselésig ellátandó tagállami feladatokat elvégezze. Ennek soron következő állomása a pályázati felhívás közzététele február 20-ig, majd a pályázó városok felkészülésének segítése. A pályázati időszak december 20-ig tart.

2017. február 14.  |  ekf 2023