Выставка Имре Маковеца 
«Соединяя небо и землю...»
9 июня — 2 июля


Государственный центр современного искусcтва
Арсенал, Нижний Новгород

Makovecz-kiállítás Nyizsnyij Novgorodban

Nyizsnyij Novgorodban 2012 óta minden évben tartanak Magyar Napokat, Elada Nagornaja tiszteletbeli konzullal, valamint a Moszkvai Magyar Intézettel együttműködésben. Ennek keretében mutatkozik be az organikus építészet magyar vezéralakja, Makovecz Imre munkássága is az orosz városban. Az MMA Makovecz-kiállításának a Nemzeti Kortárs Művészeti Központ biztosít helyet 2017. június 8. és július 2. között. Tavaly egyszer már látható volt Oroszországban az életmű-kiállítás Makovecz alkotásaiból a moszkvai Kreml szomszédságában lévő Scsuszev Állami Építészeti Múzeumban, a moszkvai magyar nagykövetség és a Magyar Művészeti Akadémia rendezésében.
A tíznapos kulturális eseménysorozat Makovecz Imre „… összekötni az eget és a földet…" című életmű-kiállításának megnyitójával kezdődik az Arzenál Kortársművészeti Központban.


A Nyizsnyij Novgorod-i Szépművészeti Múzeumban a magyar avantgárd festőművészet úttörője, Perlrott Csaba Vilmos festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás. Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész a helyi Konzervatóriumban ad koncertet. A Kodály-emlékév alkalmából fellép a városi filharmóniában a Kiss János vezette Győri Balett Társulata is. (Nyizsnyij Novgorod és Győr 2012 óta testvérváros.)
A rendezvénysorozat zárásaként pedig a legújabb magyar filmeket vetítik június 15–17. között a CIFRA Magyar Filmfesztivál keretében az Orljonok moziban.
A magyar napok alkalmából Nyizsnyij Novgorodot felkeresi Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára, Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Gulyás Gábor, a szentendrei Ferenczy Múzeum igazgatója, valamint nagy létszámú delegáció érkezik Győrből. Az eseménysorozat alkalmat kínál a Magyarország és az orosz régió közötti gazdasági, oktatási, kulturális és turisztikai kapcsolatok fejlesztéséről szóló tárgyalásokra.
A magyar napokat a moszkvai magyar nagykövetség és az ottani Magyar Kulturális Intézet, valamint Nyizsnyij Novgorod-i tiszteletbeli konzulátusa szervezi, a Magyar Művészeti Akadémia és a szentendrei Ferenczy Múzeum együttműködésével.

2017. június 8.  |  makovecz imre mma-főtitkár magyar kulturális napok