Macedón–magyar művészeti együttműködés

2017. október 19-én együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, prof. em. Fekete György és Taki Fiti, a Macedón Tudományos és Művészeti Akadémia (MANU) elnöke Szkopjéban. Fekete György és Répás Zsuzsanna, az MMA Titkársága Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának vezetője az eseményt követően találkozott a helyi magyar szervezet, a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének tagjaival is.
A kétoldalú kapcsolatok felvétele még 2014 tavaszán történt meg, amikor a Magyar Művészeti Akadémia küldöttsége a macedón fővárosba, Szkopjéba látogatott. Ekkor dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára Komlóssy Ágnes nemzetközi koordinátorral részt vett és díszvendégként felszólalt a Macedón Tudományos és Művészeti Akadémia épületében bemutatott magyar tárlat megnyitóján, továbbá az MMA-főtitkár tárgyalt meghívójával, Ljupcso Kocsarev MANU-elnökhelyettessel is. A delegáció akkor azért utazott a nyugat-balkáni országba, hogy a kapcsolatfelvételen túl megbeszéljék a MANU vezetőivel, a magyar–macedón kulturális kapcsolatok bővítésének lehetőségeit és hosszú távú szakmai megállapodást készítsenek elő a két akadémia együttműködéséről.
Fekete György MMA-elnök október 23-án az 1956-os magyar forradalomra és szabadságra emlékező ünnepi beszédet mond Szkopjéban.