A Duna Médiaszolgáltató által alapított Tőkéczki László-díj első kitüntetettje, Keresztes Ilona, valamint Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója (b), Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára (b2) és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója az elismerés átadása után az MTVA Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Keresztes Ilona rádiós kapta az első Tőkéczki-díjat

Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája kapta elsőként a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díjat; az elismerés ünnepélyes átadóját Budapesten tartották az MTVA Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én. A kitüntetés odaítéléséről háromtagú testület (kuratórium) döntött, amelynek tagjai Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója, Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, valamint a Magyar Művészeti Akadémia által delegált Kucsera Tamás Gergely főtitkár voltak. Ők nyújtottak át az elismerést Keresztes Ilonának, aki egy egyedi tervezésű herendi vázát, valamint pénzjutalmat kapott.
Az eseményen Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója azt mondta, a kitüntetéssel azokat a kollégákat szeretnék megünnepelni, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, főleg az ismeretterjesztésben. Felidézte, hogy három évig együtt dolgozhatott Tőkéczki Lászlóval a Magyar Média Mecenatúra program bírálóbizottságának tagjaként, amiért szerencsésnek nevezte magát. A program nemcsak Magyarországon, de külföldön is híres és népszerű a magyar producerek körében – emelte ki. Bár Tőkéczki László történésznek készült, és mindvégig tudományos pályán tevékenykedett, már a rendszerváltás előtt elhatározta, hogy nem az egyetemi karriert tartja a legfontosabbnak, hanem az ismeretterjesztést, az emberek felvilágosítását. Dobos Menyhért hozzátette, hogy a tudós élete végéig hű maradt döntéséhez.
Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója hangsúlyozta, hogy a Vendég a háznál emblematikus produkcióvá vált: több mint huszonöt éve tanítja a felnőtteket arról, miként bánjanak jól egymással és a gyermekeikkel. Ezt a negyedszázadot Keresztes Ilona végigdolgozta a műsornál, először riporterként, szerkesztőként, most pedig főszerkesztőként. Sok témában vitákat ihletett; olyan érzékenyen, pontos iránymutatással vezeti a stábot, hogy mindenki hasznára válnak a disputák. Egy rádiós sem mondhat mást magáról, mint amit Tőkéczki László mondott: vállalnia kell az ismeretterjesztő szerepét, a tolmácsét, aki a tudomány legfrissebb eredményeit fordítja le a hallgatóknak – vélekedett Mucsányi Marianna. Megjegyezte, hogy Keresztes Ilona ezt teszi, ráadásul olyan területen, a gyermeknevelés témájában, ahol a tudományos eredmények keverednek a hagyománnyal, és a hitek, tévhitek megváltoztatásához gyakran évtizedek munkája szükséges. A díjazott olyan nehéz kérdésekhez nyúl, mint a fizikai és a verbális erőszak – jelezte a csatornaigazgató, aki arról is beszélt: külön öröm számára, hogy elsőként egy rádiós munkáját ismerték el.
Az eseményen levetítettek egy kisfilmet is a szerkesztőről.
A szervezők azt írták, hogy a Duna Médiaszolgáltató idén adta át először a Tőkéczki László-díjat, amellyel a közmédia dolgozóit – szerkesztő, műsorvezető, riporter, újságíró, rendező, operatőr stb. – ismerik el. Azon műsorkészítőket tüntetik ki, akiknek a munkája kimagasló értéket képvisel, akik "hozzájárulnak a Közszolgálati Kódex és a nemzeti közösség értékteremtéséhez". Az elismeréssel méltó emléket állítanak a Duna Televízió alapító kurátorának, a közmédia sok műsora házigazdájának, Tőkéczki Lászlónak – emelték ki.
Idén, a családok évében azt a kollégát kívánták jutalmazni, aki leginkább az otthonteremtés, a család és a gyermeknevelés terén képvisel kimagasló értéket.
A kitüntetés névadója, Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész Szikszón született 1951. szeptember 23-án. 1970–1972 között a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, 1972–1975 között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) tanult, és történelem–német szakos tanári oklevelet szerzett.
1978-ban a Magyar Tudományos Akadémiára került, 1989-től az ELTE docenseként, tanszékvezetőjeként dolgozott.
Tagja volt a Duna Televízió alapító kuratóriumának, a Református Tehetséggondozó Alapítvány elnökeként és a Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány alapító tagjaként tevékenykedett, de a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alelnöki tisztét is betöltötte. Részt vett a Protestáns Közművelődési Egyesület megalapításában, 2002-től a Dunamelléki Református Egyházkerület világi főjegyzőjeként, 2009-től főgondnokaként dolgozott. 1994 és 2018 között a Valóság című társadalomtudományi folyóirat főszerkesztője.
Kutatási területe a sajtó-, eszme- és neveléstörténet, a protestáns egyház története volt. Kismonográfiát publikált Prohászka Lajos kultúrfilozófusról; 2000-ben jelent meg Tisza István eszmei, politikai arca című monográfiája.
Tőkéczki László 2014-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át, 2017-ben pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki "a magyar és az egyetemes történelem, illetve az eszme-, művészet- és művelődéstörténet területén egyaránt kimagasló tudományos és oktatói pályája, különösen Tisza István életművével kapcsolatos hiánypótló kutatásai és publikációi, valamint széles körű történelmi ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként".
A tudós-történész életének 67. évében, idén január 8-án hunyt el.
2018. szeptember 24.  |  kucsera tamás gergely tőkéczki-díj