Mőcsényi Mihály (1919–2017)

Elhunyt Mőcsényi Mihály

Életének 98. évében, szeptember 14-én elhunyt Mőcsényi Mihály nemzetközi hírű, Kossuth- és Széchenyi-díjas kertészmérnök, tájépítész akadémikus, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja. Mőcsényi Mihály 1991 és 1993 között a Kertészeti Egyetem rektora volt, ő hozta létre az önálló Tájépítészeti Kart is. Az elhunyttól október 3-án 13 órakor vesznek végső búcsút a balatongyöröki köztemetőben. Az elhunyt búcsúztatása előtt 12 órakor a balatongyöröki Szent Mihály-templomban szentmisével emlékeznek meg tudósról. Mőcsényi Mihályt a Magyar Művészeti Akadémia Elnöksége a köztestület saját halottjává nyilvánította, az őt díszpolgári címmel kitüntető Balatongyörök község önkormányzata és a Szent István Egyetem szintén saját halottjának tekinti.
Kertészmérnökként diplomázott még a háború előtt, később pedig közgazdász, agrármérnök, településmérnök és művészettörténész végzettséget, képzettséget is szerzett. A háború után a Kertészeti Egyetem kertművészeti tanszékén tanársegédként kezdte megszervezni a tájrendezés oktatását. Ő dolgozta ki és oktatta először a tereprendezés tantárgyat, vezette be a városépítészet, a regionális tervezés, majd a területfejlesztés tantárgyat is. Egyetemi munkássága alatt két doktorátust, kandidátusi, majd nagydoktori címet szerzett. Diákjai kérésére a rektori évei után is sokáig fakultációs órákat tartott.
1976–1986 között a Tájépítészek Nemzetközi Szövetsége (IFLA) alelnöke, majd 1986 és 1990 között elnöke, e tisztségében a világkongresszusok szervezője, vezetője, előadója.
Számtalan tanulmány és szakkönyv szerzője. Többek között a táj fogalmának újszerű megközelítése (Mőcsényi-féle tájfogalom), az állományklíma szerepe (az ökológiai kiegyenlítő felületek), valamint a biológiailag aktív város kutatását is megalapozta. Több mint 30 évig kutatta Eszterháza barokk tájegyüttesét; ennek eredményeit az Eszterháza feketén-fehéren című könyvében (1998) összegezte.
Több magyarországi parkot és kertet tervezett, többek között a budapesti Feneketlen-tó kertépítészeti tervét is ő dolgozta ki. Huszonöt év alatt családjával és legkedvesebb tanítványaival együtt Balatongyörökön egy régi murvabánya udvarán felépítette nyaralóját, amely a „kreatív táj" mintapéldája. Számos díja és kitüntetése közül igen rangos a 2012-ben átvett, nemzetközi Sir Geoffrey Jellicoe-díj, ami a tájépítész szakma legnagyobb elismerése.
2017. szeptember 15.  |  gyászhír mőcsényi mihály