Együttműködés a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia (SAZU) között

2017. március 22-én együttműködési megállapodást írt alá a Pesti Vigadóban a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia (SAZU). Az MMA elnöke, professor emeritus Fekete György meghívására ebből az alkalomból Budapestre érkezett Tadej Bajd professzor, a SAZU elnöke. Az együttműködés aláírásakor jelen volt Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság Budapestre akkreditált nagykövete, dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, Kiss B. Atilla, az MMA Határon Túli Bizottság elnöke és dr. Boros Miklós, a KKM Közép-Európa Főosztály főosztályvezetője.
A határozatlan idejű megállapodása értelmében a felek kinyilvánítják azon szándékukat, hogy fejleszteni kívánják nemzetközi művészeti együttműködésüket, illetve erősítik az egyes művészek és intézményeik között már meglévő kapcsolatokat. Ennek szellemében törekednek olyan együttműködési formák kialakítására, amelyek közös érdekeket szolgálnak. A tagjaik között olyan kapcsolatok fejlesztését támogatják, amelyek mindkét intézmény nemzetközi céljaival összhangban vannak. Hivatalos látogatások és rendezvények alkalmával – lehetőség szerint – segítséget nyújtanak egymás tagjai számára.
A Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia képviselői 2014 novemberében szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy Ljubljanában és Budapesten kölcsönös cserekiállítást szerveznek magyar és szlovén művészek részvételével. Ennek jegyében a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának mintegy 33 művésze mutatta be alkotásait a ljubljanai várban a 2015. július 1-jén megnyílt Szomszédolás című kiállításon. Az augusztus végén zárult szlovéniai kiállításnak közel 40 000 látogatója volt. Megtekintette többek között Dmitrij Medvegyev, Oroszország miniszterelnöke is. A tárlatot megvalósító csereprogram fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt.
Folytatásként augusztus 6-án Mesterek és mestereik ‒ Hagyomány és folytonosság a szlovén festészetben címmel nyílt kiállítás a Műcsarnokban, amely a szlovén festészetbe engedett betekintést az 1920-as évektől napjainkig, majd Szlovén kapcsolat címmel további kiállítások nyíltak az MMA városligeti intézményében. A tárlatok védnökei, Áder János magyar és Borut Pahor szlovén államfő 2015. szeptember 3-án közös látogatást tett a Műcsarnokban.
Az MMA 2016-ban hasonló együttműködési megállapodást írt alá a Krakkói Művészeti Akadémiával.
2017. március 22.  |  fekete györgy megállapodás