A Magyar Művészeti Akadémia pályázati felhívást tesz közzé 2018–2021. évekre szóló művészeti ösztöndíj elnyerésére

A Magyar Művészeti Akadémia átfogó művésztámogatási rendszer kiépítését kezdte meg, amelynek részeként a Kormány együttműködésével új alapokra helyezheti ösztöndíjprogramját is. Ennek értelmében az MMA költségvetéséhez rendelt forrásból 2018 szeptemberétől évente 100 új ösztöndíj kiadására kerülhet sor fiatal és középgenerációs művészek számára bruttó 200 ezer forint/hó/fő összegben, három év időtartamra, legfeljebb évi 300 fős létszámkeretig. Mindezt Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára jelentette be 2018. április 6-án az MMA székházában. A pályázati kiírást április 9-én, hétfőn tesszük közzé itt, a köztestület honlapján (mma.hu), valamint az mma-mmki.hu portálon.
Ez a 3 éves időszak a Magyarországon jelenleg jellemző ösztöndíjak sorában páratlanul hosszú futamidőnek számít, és az ösztöndíj mértéke is kimagasló, ezáltal minél több művész, művészetelméleti szakember pályakezdését, pályája kiteljesedését, kiemelkedő alkotások, előadások, kutatások és tanulmányok létrehozását tudja segíteni. A 300 fős létszámkeret felmenő rendszerben kerül feltöltésre: 2018-ban 100 fős indulással, az ösztöndíjasok létszámát 2019-ben és 2020-ban évi további 100-100 fővel növelve, szeptemberben kezdődő, s három év elteltével szeptemberig tartó folyósítási időszak mellett. A támogatni kívánt létszámkeret (legfeljebb 300 fő) 3 év alatt, 2020. szeptembertől rögzül.

A Kormány határozata alapján az MMA művészeti ösztöndíj rendszerének működtetésére 2018-ban 96,0 millió forint, 2019-ben 384,0 millió forint, 2020-ban 672,0 millió forint, 2021-től pedig beépülő jelleggel 864,0 millió forint áll rendelkezésre.
Az MMA Művészeti Ösztöndíj program 2018–2021. évekre szóló pályázati felhívása 2018. április 9-én 15 órától jelenik meg az mma.hu és az mma-mmki.hu portálokon, a pályázatkezelés internetes felületen történik. A pályázatok beadási határideje 2018. május 17. Az ösztöndíjasok szerződése 2018. szeptember 1-től él.
A pályázaton részt vehet minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy, aki a támogatási időszak kezdetéig (2018. szeptember 1.) már betöltötte 18. életévét, de még nem töltötte be 50. életévét.
Nem nyújthatnak be pályázatot az MMA akadémikusai (rendes és levelező tagjai), az ösztöndíjprogram bírálatában részt vevő szakértők és a döntőbizottsági tagjai, továbbá az ösztöndíjprogram döntőbizottsági tagjainak a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozói.
A felhívásra egy pályázó egy pályázatot nyújthat majd be. A pályázatokat az MMA által felkért szakértők értékelik, és az MMA elnöke által felkért testület (döntőbizottság) dönt az ösztöndíjak odaítéléséről.
Az ösztöndíjprogram célja − programszerű, három évre szóló − alkotó és előadó-művészeti, valamint művészetelméleti tevékenységek támogatása, magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése az alábbi pályázati kategóriákban:
a) építőművészet;
b) film- és fotóművészet;
c) iparművészet és tervezőművészet;
d) irodalom;
e) képzőművészet;
f) művészetelmélet;
g) népművészet;
h) színházművészet;
i) zeneművészet.
A pályázat szakmai lebonyolítója, a pályázatkezelő felület működtetője, a pályázókkal és a majdani ösztöndíjasokkal való kapcsolattartó a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete lesz.

További részletek és pályázás: http://osztondij.mma-mmki.hu/
2018. április 6.  |  mma művészeti ösztöndíj program