2018.01.10 Vörös Győző előadása

Vörös Győző ókorkutató tartott lenyűgöző és tanulságokban bővelkedő előadást a Kecske utcában január 10-én. A nemzetközi hírű tudós utoljára két éve beszélt a Holt-tenger melletti heródesi királyi palota feltárásának szenzációs eredményeiről, ezt megelőzően pedig szintén két évvel korábban tartott díszelőadást az MMA első közgyűlésén a Vigadóban.
2018. január 10.

A gyűjtőúttól az alkotásig, az alkotástól Európáig

Hosszú és rögös út vezetett az erdélyi Nagyenyedtől a Magyar Köztársaság aranykoszorúval díszített Csillagrendjéig és a Kossuth-díjig. Mindebből a hosszú életútból kapott ízelítőt az, aki a Kecske utcai, hagyományos szerdai előadássorozat keretében meghallgatta Novák Ferenc koreográfust, aki filmbetétekkel illusztrált előadásában a 20. század második felének magyar tánctörténelméből tárt fel néhány szeletet.

2012. november 14.

Négy nap, és ami előtte volt – Devecser tragédiája és újjáépítése

Négy nap emlékezés című dokumentumfilmjét vetítette le Gulyás János 2012. november 7-én a Kecske utcai előadássorozat keretében, amely során 75. születésnapja alkalmából köszöntötték a Kossuth-díjas Csete Györgyöt, a hazai organikus építészet – Makovecz Imre mellett – legnagyobb hatású alkotóját.

2012. november 7.

A nép megőrizte az imát, s az ima megőrizte a népet – Erdélyi Zsuzsanna köszöntése

Erdélyi Zsuzsannának, az archaikus imádság-irodalom hazai szaktekintélyének …Századokon át paptalanúl… címmel napvilágot látott könyvét mutatta be Keresztesné Várhelyi Ilona művészettörténész a Kecske utcában szerda esténként megrendezésre kerülő előadássorozat keretében 2012. október 31-én.

2012. október 30.

A 65 éves Szemadám György köszöntése

Két könyvének ismertetésével tisztelgett az Akadémia a 65 éves Szemadám György előtt 2012. október 24-én, a szokásos szerdai előadás-sorozaton. Mezey Katalin, aki egyúttal a háznagyi szerepeket is elvállalta, a Családtörténet és önéletírás című könyvet mutatta be. A kötetben megcsodálható Szemadám György 86 festménye, amely köré szerveződik a festő- író családtörténete.

2012. október 23.

Sír az út előttem – Sára Sándor filmje a Kecske utcában

Lepergett a film, és aztán néma csönd lett. De csak egy röpke, ám rövidségében is szinte végtelenül hosszúnak tűnő pillanatig, majd a Kecske utcai Makovecz-ház kicsiny méretű termét zsúfolásig megtöltő nézők tapsban törtek ki. Az a hosszú és kitartó taps hangzott fel, amely az őszinte, szívből jövő elismerést jelzi. Mert csakis a szív értheti meg azt a fájdalmat, amit a Madéfalvából 1764-ben Bukovinába menekült székelyek egymást követő generációi egészen a második világégésig átéltek. Az ő szívfájdító történetüket mutatta be Sára Sándor Sír az út előttem című dokumentumfilmje, amit 2012. október 17-én, szerdán a Kecske utcai Makovecz-házban vetítettek.

2012. október 17.
Első Utolsó