Várkonyi Nándor élete képekben

Egy igazi polihisztorról, Várkonyi Nándor író, filozófus, szellemtörténészről született könyvet mutattak be a Kecske utcai Makovecz Szalonban december 7-én. A Széphalom Könyvműhely Várkonyi Nándor élete című kötetéről a kiadvány tartamának összeállítója, tervezője és szerkesztője, Kende Kata beszélt, aki egyúttal az író unokája is. A háznagyi teendőket pedig Mezey Katalin, a Széphalom Könyvműhely alapító-vezetője, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője látta el.
Várkonyi Nándor úgy halt meg, hogy még csak esélye sem volt arra, hogy a nagyközönség is megismerhesse a gondolatait – mondta Mezey Katalin. Hozzátette: a Széphalom Könyvműhely 1994 óta azért jelentkezett már 13 Várkonyi-kötettel, hogy a nagy magyar eszmetörténész munkássága végre beépülhessen a magyar szellemi életbe. Mint fogalmazott: „gondolkodása távol esik azoktól a materialista irányzatoktól, amelyek meghatározták a XX. század gondolkodását. Várkonyi Nándor azonban még az európai kultúra teljes gondolati egységét ismerte. Az idén 120 éve született író életművére emlékeztünk ezzel a könyvvel" – mondta. Mezey Katalin tiszteletreméltó teljesítménynek nevezte Kende Katalin könyvét, aki nem csak a Várkonyi Nándor hagyatékában fennmaradt, hatalmas mennyiségű fényképanyagát és dokumentumanyagát tekintette át és szerkesztette be a könyvbe, hanem olyan, lényegre törő idézeteket is választott, amelyek az olvasónak a helyes értelmezéshez nyújtanak nagy segítséget. Kende Katalin ráadásul nem hangsúlyozza ki bennfentességét, azt, hogy ő Várkonyi unokája, hanem szerényen a háttérbe húzódik. Tárgyilagos és alapos könyvet tárt az emberek elé.
Kende Katalin elmondta, hogy a könyv szerkesztését megelőző időszakban Várkonyi Nándor hagyatékának rendszerezésével foglalkozott. Az úgynevezett süket-cédulákat rendezte. Várkonyi Nándor ugyanis az első világháború alatt olyan betegséget kapott, amely miatt később teljesen megsüketült. Környezetével papíron kommunikált. Ezek a süket cédulák dobozokban vannak összegyűjtve, és várják a teljes feldolgozást. Nyugdíjasként azt gondolta, hogy Várkonyi munkásságát, szellemi örökségét közelebb kell vinnie az emberekhez. A könyvbemutatón közreműködött Dóka Andrea színművész.
2016. december 15.  |  mezey katalin várkonyi nándor