XIII. „SZÉP ÚJ VILÁG"
Sorozatunk öt filmje három nagy témakört érint.
Almási Tamás: Tehetetlenül és Schiffer Pál: Elektra Kft. című filmjei két szocialista nagyvállalat (az Ózdi Kohászati Üzemek és a Videoton) szétesése után mutatnak be sorsokat: mit tud tenni a történelmi méretű válság fogaskerekei közé került egyes ember? Mindkét rendező több filmben járta körül ezt az átalakulást, mindig a hullámok által felemelt vagy elsodort szereplők szempontjából.
Második témánk az egész (felbomló) szocialista tábor. Fekete Ibolya: Az apokalipszis gyermekei című dokumentumfilmjében ennek perspektívájából meséli el három orosz fiatalember történetét, akiket sorsuk vagy a véletlen a rendszerváltozás idején éppen Magyarországra hoz. A mai néző számára egyformán érdekes a főszereplő oroszok sorsa, és az őket körülvevő, zavaros viszonyok közepette átalakuló magyar világ. Ugyanebből a történetből Fekete Ibolya dokumentarista játékfilmet is rendezett néhány évvel később: ez a Bolse vita. Sorozatainkban nem először nyílik lehetőség összehasonlítani egy-egy téma dokumentumfilmes és játékfilmes feldolgozását: ilyen volt például Szalai Györgyitől Az egyedi eset természetrajza, és a téma játékfilmes feldolgozása, Dárday-Szalai: Jutalomutazása. Míg Szalai Györgyi utólag rögzíti a kiinduló esetet, Fekete Ibolya előbb elkészíti a dokumentumfilmet, majd – megőrizve annak hitelességét – játékfilmben gondolja tovább a témát.
Végül a harmadik témakör a szomszédos országokban élő magyarok helyzete ugyanebben az átmeneti történelmi korszakban. Zsigmond Dezső dokumentumfilmes életművének jelentős részében foglalkozik ilyen sorsokkal. Élik az életüket című filmjében egy Kárpátaljai kis faluban mutat fel mélyszegénységben élő embereket, mély együttérzéssel.
A XIII. sorozat házigazdája: Szekfü András filmtörténész.

100 magyar dokumentumfilm – Fekete Ibolya: Az apokalipszis gyermekei I-II.

December 4-én 18.00 órától a Premier Kultcaféban (az egykori Vörösmarty moziban) az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata vetítéssorozatában Fekete Ibolya: Az apokalipszis gyermekei I–II. (1992) című filmjét vetítik. A sorozat házigazdája Szekfü András filmtörténész.

2017. december 4.

100 magyar dokumentumfilm – Almási Tamás: Tehetetlenül

MŰSORVÁLTOZÁS
 
November 27-én 18.00 órától a Premier Kultcaféban (az egykori Vörösmarty moziban) az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata vetítéssorozatában Almási Tamás: Tehetetlenül (1997) című filmjét vetítik. Az előadást beszélgetés követi, vendég: Almási Tamás filmrendező. A sorozat házigazdája Szekfü András filmtörténész.

2017. november 27.

100 magyar dokumentumfilm – Schiffer Pál: Elektra Kft.

MŰSORVÁLTOZÁS

November 20-án 18.00 órától a Premier Kultcaféban (az egykori Vörösmarty moziban) az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata vetítéssorozatában  Schiffer Pál: Elektra Kft. (1995) című filmjét vetítik. Az előadást beszélgetés követi, vendég: Leveleki Magdolna szociológus. A sorozat házigazdája Szekfü András filmtörténész.

2017. november 17.

100 magyar dokumentumfilm – Péterffy András: Mozgóképregény – avagy a Korbuly család XX. százada

November 6-án 18.00 órától a Premier Kultcaféban (az egykori Vörösmarty moziban) az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata vetítéssorozatában Péterffy András: Mozgóképregény – avagy a Korbuly család XX. százada (2010) című filmjét vetítik. Az előadást beszélgetés követi, vendég: Péterffy András filmrendező. A sorozat házigazdája Szekfü András filmtörténész.

2017. október 30.

100 magyar dokumentumfilm – Kisfaludy András: Elszállt egy hajó a szélben

Október 30-án a Premier Kultcaféban (az egykori Vörösmarty moziban) az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata vetítéssorozatában Kisfaludy András: Elszállt egy hajó a szélben (1998) című filmjét vetítik. Az előadást beszélgetés követi, vendég: Kisfaludy András filmrendező. A sorozat házigazdája Szekfü András filmtörténész.

2017. október 16.
Utolsó